28 martie 2024

Agenţii economici din turism, strânşi cu uşa să investească până la 1 iunie în confortul propriilor clienţi

–         Noutatea va consta în faptul că băncile, barurile şi umbrelele vor avea model, cromatică şi textură unice

La întâlnirea de vineri la prânz, de la Casa de Cultură, cu reprezentanţii administraţiei publice  locale, agenţii economici cu active în sudul litoralului au fost puşi în faţa faptului împlinit. Acestora le-a fost prezentat un proiect unic ce are în vedere ca toate construcţiile din zona plajelor, mobilierul urban, beach-barurile etc. să fie confecţionate din acelaşi material, să aibă aceeaşi cromatică şi acelaşi model. Proiectul, însoţit de imagini, a fost prezentat de către arhitectul-şef al primăriei, Răzvan Calotă: „Ne-am gândit la un parteneriat public-privat care să vizeze realizarea unui ansamblu unitar. Vă propunem trei modele de terase, beach-baruri, şezlonguri, umbrele, iar în urma unui dialog cu dumneavoastră, agenţii economici, să stabilim varianta finală. Aceasta va fi aceeaşi pentru toată lumea. Este vorba despre construcţii uşoare realizate din lemn, material textil. De asemenea, spaţiile verzi vor avea un aspect îngrijit, vor fi aranjate cu rumeguş, iar băncuţele vor fi aşezate pe pietriş. În zona lacurilor, vor trebui să existe pontoane, căi de acces, iar în vecinătatea lor, pot fi amenajate fântâni arteziene, jocuri de lumini etc. În perimetrul lacurilor, vor fi permise doar construcţii P+1”, a explicat artihectul-şef.

Toate bune şi frumoase, numai că primarul Mangaliei, Cristian Radu doreşte ca acest proiect să prindă viaţă în cel mult două săptămâni, astfel ca toate construcţiile menţionate să existe în noua formulă până la data de 1 iunie ac. Acest lucru i-a lăsat fără grai pe hotelierii şi proprietarii de terase aflaţi în sală. Afaceriştii nu au părut deloc încântaţi de ideea de a face investiţii atât de consistente, în plus, s-au plâns că timpul rămas este scurt. Ezitarea acestora nu a scăpat primarului care le-a spus răspicat: „Sunt hotărât. Acest proiect se va realiza. Vă văd nehotărâţi, dar trebuie să conştientizaţi faptul că dacă faceţi investiţii de un leu, nici turişti nu veţi avea. În schimb, dacă duceţi la îndeplinire acest proiect, cu siguranţă, că numărul turiştilor va fi impresionant. Cine are concesionate hectare întregi pe care le-a lăsat în paragină, ar fi bine să renunţe la o parte din ele, pentru că nu mai permitem la nesfârşit ca staţiunile să arate aşa cum arată în prezent, adică pline de gunoiaie, cu construcţii din pal, tarabe, chioşcuri cu legume-fructe etc. De asemenea, va exista un anumit program de aprovizionare a unităţilor de alimentaţie publică, deoarece nu este normal ca furnizorii să care mărfurile printre turişti, care vin la noi să se relaxeze”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu.

Chiar dacă nu le convine iniţiativa, în condiţiile în care agenţii economici trebuie să amenajeze aleile, să asigure iluminatul public, să se preocupe de mobilierul urban şi cel destinat activităţilor de plajă, să creeze locuri de joacă, tot după un tipar anume, întreprinzătorii au strâns din dinţi şi au fost de acord să meargă, luni, 25 februarie ac, la primărie pentru a discuta detaliile împreună cu arhitectul-şef, Răzvan Calotă.

1 thought on “Agenţii economici din turism, strânşi cu uşa să investească până la 1 iunie în confortul propriilor clienţi

  1. Dupa cum sunt aratate lucrurile se cam vrea eliminarea localnicilor care n-au bani de investitii exagerate si inlocuirea lor cu altii de prin Constanta si Mamaia!

Comments are closed.