19 aprilie 2024

Din cauza numărului insuficient de clase și a programului încărcat, Școala „Gala Galaction” are nevoie, urgentă, de extindere

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Şcoala Generală nr. 5 „Gala Galaction” este lipsa spaţiului pentru derularea orelor de studiu. Din această cauză, elevii învaţă în două schimburi, în condiţiile în cara, iarna, se întunecă devreme, iar mulţi dintre părinţi fiind la serviciu, nu au posibilitatea să-i aştepte la ieşirea din clase. De altfel, un proiect, ce fusese aprobat să beneficieze de finanţare de la Uniunea Europeană, a fost ”ucis din faşă”, după ce administraţia Tusac a pierdut banii, din cauza tergiversării lucrărilor.

La un moment dat, lucrările, în vederea descărcării arheologice începuseră în corpul B al şcolii, situat vizavi de Geamie. Craterul format a „decorat” curtea şcolii aproximativ un an, după care a fost astupat, întrucât proiectul nu a mai fost continuat. „Pentru noi, ideal ar fi să se construiască un corp nou de clădire, mai spaţios, în care să funcţioneze nu doar săli de clasă şi laboratoare, ci şi un after-school, mai cu seamă că avem elevi ai căror părinţi lucrează în străinătate sau se întorc târziu de la serviciu. Am reînceput demersurile în vederea derulării unui astfel de proiect, astfel că, recent, am depus un dosar la compartimentul Urbanism din cadrul Primăriei Mangalia, pentru a fi analizat şi, sperăm noi, şi aprobat”, a declarat directoarea Şcolii Generale nr. 5 Mangalia, prof. Adriana Popescu.

În legătură cu acest proiect, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu ne-a declarat că „Suntem în discuţii pentru a găsi o soluţie. Din păcate, ridicarea unui etaj nou nu este posibilă, dar vom mai analiza pentru a rezolva problema spaţiului insuficient”.