16 septembrie 2024 13:19

A ajuns la final proiectul cultural-artistic de pictură și modelaj în aer liber de la 2 Mai „Kreator Art–Dobrogea”

,,Tabăra de pictură Kreator Art – Dobrogea’’, proiect cultural-artistic inedit, care face parte din lista evenimentelor culturale din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, s-a desfășurat în perioada 02 – 08 iulie 2024, în localitatea 2 Mai, județul Constanța. Tabăra de creație este un proiect cultural inițiat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prin Secția Cultural-Educativă, catedra de Arte Vizuale, clasa de Pictură, coordonator fiind dr. în arte vizuale Florentin Marian Sîrbu, profesor în cadrul instituției.

În anul 2024, pe lângă lucrările de pictură, cursanții au realizat și lucrări de ceramică, având ca sursă de inspirație ceramica antică, greacă și romană. Astfel, ediția din acest an a reunit 8 cursanți de la clasele de Pictură și Ceramică din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, coordonați de prof. Florentin Marian Sîrbu. Având profesii și vârste diferite, dar animați de aceeași pasiune pentru artele frumoase, cursanții participanți la proiectul cultural ,,Kreator Art – Dobrogea’’ provin din ani diferiți de studiu și au fost selectați ca urmare a rezultatelor deosebite, obținute în timpul anului de studiu 2023 – 2024, profesor îndrumător și coordonator de proiect fiind dr. Florentin Marian Sîrbu.

Devenit un eveniment cu tradiție în spațiul cultural dobrogean, datorită succesului edițiilor precedente, „Tabăra de pictură Kreator Art – Dobrogea le oferă participanților oportunitatea de a continua să învețe și să practice pictura, dar și modelajul, precum și de a-și dezvolta creativitatea.

Pe parcursul zilelor de creație petrecute în pitoreasca localitate 2 Mai, situată în sudul litoralului românesc, participanții la „Kreator Art – Dobrogea 2024” au fost inspirați de frumoasele peisaje de la malul mării și au creat într-o atmosferă de lucru excepțională. Bogăția peisagistică și spirituală a locațiilor alese pentru documentare au stârnit imaginația creatoare a cursanților, temele fiind variate: peisaj marin, peisaj cu arhitecturi, abstract, desen, portret. În cadrul atelierelor de lucru au fost realizate schițe en plein-air, dar și ședințe foto care ilustrează activitatea din cadrul proiectului.

Dacă, inițial, „Tabăra de pictură Kreator Art – Dobrogea” a avut un profil mai tradiționalist, adică abordarea picturii impresioniste cu accentul pus pe peisaje, natură, plein air, ulterior, la solicitarea cursanților, tematica și subiectele s-au diversificat, în intenția de a depăși barierele clasice și convenționale, cu scopul de a ajunge la o pictură „nonfigurativă”, unde libertatea de exprimare este mai mare. Mai mult, în anul 2024, pe lângă lucrările de pictură, cursanții au realizat și lucrări de ceramică, având ca sursă de inspirație ceramica antică, greacă și romană. ,,Referitor la realizarea creațiilor din ceramică, cursanții au realizat reproduceri după piese autentice, folosind cea mai veche tehnică de ridicare la mână a vaselor din ceramică’’, a precizat coordonatorul proiectului, prof. Florentin Marian Sîrbu.

La finalul taberei de creație, a avut loc, în intervalul 08 – 09 iulie 2024, procesul tehnologic de ardere a lucrărilor de ceramică realizate de cursanții clasei de Ceramică, catedra de Arte Vizuale, Secția Cultural-Educativă, în cadrul proiectului cultural „Kreator – Art Dobrogea”. Vasele din ceramică au fost arse controlat, într-o instalație cu ardere electrică, în spațiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu.

Frumoasele creații realizate în cadrul taberei vor putea fi admirate de publicul iubitor de artă cu prilejul unei ample expoziții, care va fi organizată, în perioada următoare, de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.