Acţiuni de conştientizare de Ziua Internaţionala a Dunării
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral marchează “Ziua Internatională a Dunării” în această lună cu diverse acţiuni de conştientizare. ABADL atrage atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării. Ziua de 29 iunie a fost desemnată drept ”Ziua Dunării”.
ABADL a organizat o acţiune de ecologizare în zona Edighiol – Periboina din Rezervaţia Biosferei Delta – Dunării în care au fost angrenaţi zeci de anagajaţi ai instituţiei şi în urma căreia s-a adunat aproape tonă de deşeuri. Au fost strânse deşeuri, PET-uri, sticle, obiecte metalice, cartoane,etc. fiind umpluţi zeci de saci care au fost preluaţi de utilajele ABADL şi transportaţi la o firmă specializată. Specialiştii au apreciat că pentru o zonă ocrotită de lege şi nepopulată cantitatea de gunoaie coletată de pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare este surprinzător de mare. Un alt eveniment de acest gen a fost desfăşurat şi de personalul Sistemului de Gospodărirea Apelor Tulcea din cadrul ABADL în zona Dunăvăţ –Uzlina de pe Braţul Sf. Gheorghe al Deltei Dunării.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a desfăşurat în aceste zile şi o acţiune de conştientizare în cadrul Şcolii Gimnaziale nr.16 “Marin Ionescu Dobrogianu” din municipiul Constanţa, la clasele primare (a I-a şi a IV-a), unde copiii au marcat „Ziua Dunării” prin desene, expoziţii de fotografii şi colaje prin care au reprezentat traseul pe care îl parcurge Dunărea de la izvoare până la vărsare.
„Ziua Dunării” este pentru Administraţia Naţională “Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral un prilej de a focaliza atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în protejarea şi valorificarea resurselor de apă, cât şi de a cere implicarea şi suportul tuturor factorilor interesaţi, în general, şi a publicului larg, în special, pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu.
Dunărea, al II-lea fluviu ca lungime din Europa: din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi până în Delta Dunării, asigurând legătura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Montenegro, Romania, Bulgaria, Moldova şi Ucraina.
Dintre ţările dunărene, România deţine cea mai mare suprafaţă – 30% din Bazinul Dunării, sectorul cel mai lung al fluviului Dunarea – 1.076 de kilometri si Delta Dunării.