24 noiembrie 2024 5:02

Analiză realizată de APC: Consumul constant de somon afumat poate duce la cancer de sân! 

Somon de crescătorie colorat cu coloranţi sintetici!

Somonul de crescătorie poate conţine pesticide, metale grele şi dioxine!

În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor!

În majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali!

Consumul de somon afumat la rece ne poate îmbolnăvi de listerioză!

Somonul afumat şi somonul congelat nu este recomandat pentru cei cu intoleranţă la histamină!

Somon marinat cu glutamat monosodic!

Somon Carpaccio cu zahăr şi lactat de sodiu!

Somon afumat cu proteine din lapte!

Somon afumat cu adaos de zahăr!

Rondele de somon cu 20% glazură de gheaţă!

Din 100 grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare!

Un sfert din somonul afumat conţine jumătate din cantitatea zilnică de sare necesară unui adult!

76% din somonul afumat şi comercializat în România este somon de crescătorie!

45% din somonul afumat şi comercializat este pregătit în România!

Un sfert din somonul comercializat în România este capturat în Oceanul Pacific! Somonul sălbatic este superior din punct de vedere calitativ faţă de somonul de crescătorie!

Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii!

Numai 5% din somonul comercializat în România este certificat BIO!

Ştiaţi ca în unele ferme piscicole din Europa şi SUA se creşte păstrăv somonizat?

Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii şi femei gravide!

În unele ferme piscicole din Europa se creşte somon modificat genetic!

Experții APC au analizat conţinutul etichetei de la 42 sortimente de somon, din care 31 sortimente de somon afumat/marinat şi 11 sortimente de somon congelat.

“Alegerea unui sortiment de somon afumat/marinat sau congelat, nu este aşa de simplă, precum pare. La somonul afumat/marinat trebuie să verificăm pe eticheta produsului, respectiv următoarele informaţii:  somonul provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii, somonul a fost afumat la rece sau la cald, somonul a fost capturat în ocean (FAO 67 şi FAO 61), preparatul din somon conţine potenţiatori de gust şi aromă, lactat de sodiu, zahăr şi sare în exces (peste 2,5 g sare la 100 g produs), somonul are peste 19 g de proteină la 100 g produs, trebuie să avem în vedere şi culoarea, mirosul şi gustul produsului după deschiderea ambalajului. La somonul congelat comercializat în ambalaje din diverse tipuri de materiale, consumatorii trebuie să verifice: data capturării, data congelării, data ambalării şi data până la care poate fi consumat. În privinţa datei durabilităţii minimale, adică a termenului de valabilitate, este de preferat să se achiziţioneze produsele cu termen de valabilitate cât mai aproape de momentul congelării, deoarece valoarea nutritivă a acestora scade pe măsură ce produsul se apropie de expirarea termenului de valabilitate. Totodată, o importanţă deosebită prezintă şi starea ambalajului, respectiv acesta să fie etanş, să fie curat, deci să asigure salubritatea produsului. Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să urmeze cu stricteţe instrucţiunile de păstrare ale produselor congelate care apar pe ambalajul acestora, peştele fiind un produs perisabil în care se dezvoltă foarte repede anumite bacterii, ştiut fiind faptul că în peștele păstrat la temperaturi mai mari de 10 grade Celsius se dezvoltă Vibrioparahaemolyticus, generatoare de gastroenterite.” – Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.