26 noiembrie 2024 18:40

Anca Jurma, numită procuror-şef interimar al DNA, în locul Laurei Codruţa Kovesi  

Ceremonia de preluare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, doamna Anca Jurma, delegată în această funcție pe o perioadă de 6 luni, s-a desfășurat pe 12 iulie 2018, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, în prezența procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a doamnei Laurei Codruţa Kovesi care a condus anterior DNA, precum și a colegilor procurori.

După încheierea ceremoniei,  au fost făcute scurte declarații:

Domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a reamintit câteva dintre prioritățile Ministerului Public și ale Direcției Naționale Anticorupție:

“Prima dintre ele, în România lupta anticorupție va continua cu fermitate.

A doua prioritate, aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare în conformitate cu normele și standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale”.

Procurorul general al României a explicat considerentele pentru care a desemnat-o pe doamna Anca Jurma ca procuror șef interimar:

“Direcția Națională Anticorupție va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu.

Doamna procuror șef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă, faptul că Direcția Națională Anticorupție are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public. Este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională și care, în acest context, al devenirii direcției ca un furnizor de expertiză europeană și internațională, a reprezentat tocmai momentul și punctul cheie al acestei expertize. Și-a desfășurat activitatea în calitate de procuror șef al Serviciului de relații internaționale, două mandate, iar anterior a lucrat și în Parchetul General în acest domeniu. Are o experiență în calitate de consilier și am apreciat că, este persoana potrivită care să vină cu contribuția personală, de încredere, în Ministerul Public și, în special, în Direcția Națională Anticorupție. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional este exact ceea ce ne trebuie în acest moment”.

Procurorul general al României a ținut să mulțumească doamnei Laura Codruța Kovesi“pentru activitatea desfășurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obținute în aplicarea legislației anticorupție”. (….)Nu putem uita faptul că, motivele revocării generează îngrijorare printre magistrații Ministerului Public. O îngrijorare cu referire la independența lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public, sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție de a reprezenta interesele generale ale societății în domeniul judiciar, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”

La rândul său, procurorul șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Anca Jurma, le-a mulțumit procurorului general și predecesoarei sale, subliniind că:

“DNA este atât o parte a sistemului judiciar romanesc, cât și o autoritate națională anticorupție în sensul Convenției ONU împotriva corupției.

Prin urmare, DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă și anume  combaterea corupției la nivel înalt.

În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției.

În ceea ce mă privește, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putință sa asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o cu 15 ani în urmă.

Acordam o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.”