24 noiembrie 2024 14:06

Campanie de sterilizare gratuită, la Mangalia

Primăria  Municipiului Mangalia, cu sprijinul Romania Animal Rescue, a desfăşurat, gratuit, în perioada 20-22 august, o campanie de sterilizare a câinilor/pisicilor cu stăpân, de pe raza municipiului Mangalia. Pe durata celor trei zile, la Biobaza Mangalia s-au prezentat aproape 150 de persoane care au adus animale la sterilizat. Potrivit organizatorilor, acţiunea a fost un succes, în special pentru faptul că oamenii au început să înţeleagă importanţa sterilizării animalelor de companie, în anumite condiţii. Primarul Mangaliei, Radu Cristian s-a deplasat personal la Biobaza Mangalia pentru a verifica modul de desfasurare a acţiunii”. Aceste campanii de sterilizare  sunt extrem de importante in gestionarea şi controlul populatiei canine de pe raza mun Mangalia. De aceea, deţinatorii de câini  şi pisici trebuie să işi sterilizeze animalelor de companie în condiţiile legii, pentru a reduce numarul câinilor comunitari. În luna septembrie va avea o nouă acţiune de acest fel, urmând ca de la 1 ianuarie să se aplice noua legislaţie în privinţa înregistrării animalelor de companie”, a declarat edilul. Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii municipalităţii au declarat că după 1 ianuarie 2015, deţinătorii de câini sau pisici sunt obligaţi să le  înregistreze şi să le implanteze microcipuri. Cetăţenii care nu îşi înregistrează animalele de companie riscă amenzi cuprinse între 2.000 si 5.000 lei, conform legilor în vigoare. Pentru un control al reproducţiei animalelor de companie, pe raza municipiului Mangalia, până la eradicarea populaţiei de animale comunitare, este obligatorie sterilizarea metişilor deţinuţi în proprietate, până la 1 ianuarie 2015. Se interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi pentru deţinerea sau creşterea câinilor/pisicilor fără stăpân, pe domeniul public. De asemenea, se interzice hrănirea câinilor/pisicilor fără stăpân pe domeniul public. Reclamaţiile referitoare la evenimentele neplăcute legate de animalele cu /fără stăpân  se depun la Primăria Mangalia, la Biroul de Registratură şi Informare Cetăţeni.

2 thoughts on “Campanie de sterilizare gratuită, la Mangalia

  1. Cred ca mai potrivit era „Romania Animal Rescue, cu sprijinul primariei Mangalia” pentru ca tot greul l-au suportat ei nu primaria.Oricum astfel de campanii ar trebui organizate mai des.Primaria ar trebui sa faca tot posibilul sa gaseasca cat mai multe organizatii ca cei de la Romania Animal Rescue.

  2. „În luna septembrie va avea loc o nouă acţiune de acest fel, urmând ca de la 1 ianuarie să se aplice noua legislaţie în privinţa înregistrării animalelor de companie.” a declarat edilul.
    Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii municipalităţii au declarat că „după 1 ianuarie 2015, deţinătorii de câini sau pisici sunt obligaţi să le înregistreze şi să le implanteze microcipuri.”

    Domnul primar și cei care îi scriu textul comunicatelor ar trebui să citească întâi legea și să o înțeleagă înainte de a induce cetățenii în eroare .
    Conform ordinului nr. 12014 al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru aprobarea ”Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân” publicat în MO nr. 31 din 15 ianuarie 2014, care a intrat în vigoare de la data de 15 martie 2014, înregistrarea și identificarea acestora se face, conform art. 4 al.1 litera b), până cel mai târziu la data de 01.01. 2015. Pentru câinii care au deja mai mult de 90 de zile și urmează a fi vânduți, donați, vaccinați contra rabiei ori scoși în spații publice identificarea și înregistrarea acestora trebuie făcută înainte de producerea acestor evenimente. Conform art 16 (8) ”După data de 31 decembrie 2014 este interzisă deținerea de câini neidentificați si neînregistrati.”
    Sterilizarea câinilor de rasă comună sau metiși se face potrivit potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fără stăpân, intrată în vigoare in 23 decembrie 2013.
    Astfel conform art. 39 (1) Persoanele fizice sau juridice, asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor care dețin câini de rasă comună sau metiși ai acestora pe teritoriul țării au obligația să îi sterilizeze până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015.

    Titlu articolului este oarecum mincinos. Gratuitatea este pentru posesorii de câini care au fost și vor fi sterilizați. Bugetul orașului suportă această acțiune chiar dacă am putea presupune că respectiva firmă nu percepe plata operațiiilor sigur percepe plata materialelor utilizate.
    Și nu este vreun favor făcut de edil căci astfel de acțiuni sunt specificate tot în HG nr. 1059/2013 Art. 41 (1) Consiliile locale pot subventiona total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpan ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale, prin concesionarea, în condițiile prevăzute la art. 8, a operațiunilor de sterilizare către unul sau mai multi medici veterinari de liberă practică, organizați ăn condițiile legii.
    (2) Deținătorii de câini de rasă comună sau metiși ai acestora care doresc să beneficieze de subvenționarea sterilizării cainilor pe care ii dețin depun o solicitare în acest sens la consiliile locale.
    Pentru a nu împovăra bugetul și așa sărac al orașului edilul și oamenii primăriei ar trebui să aplice
    o prevedere legală din același HG în vigoare de anul trecut și care poate aduce ceva bani la bugetul orașului, prin sancționarea celor care încalcă prevederile Art. 44 ” În vederea menținerii igienei în spațiile publice, deținătorii de câini au următoarele obligații:
    a) să ridice dejecțiile produse de animalele pe care le dețin din spațiile publice, din spațiile adiacente acestora, din holurile și din căile de acces ale spațiilor locative;
    b) să nu arunce dejecții animaliere în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și în căile de acces ale spațiilor locative.

Comments are closed.