22 noiembrie 2024 18:59

Capela de lângă Biserica Sf. Mina, cufundată în întuneric de mai bine de o săptămână

–         Privegherea adormiţilor se face la lumina lumânărilor!

Capela de lângă Biserica Sf. Mina din Mangalia este, din nou, în centrul unei situaţii cel puţin neplăcute, după ce, iniţial, se vehicula că preoţii care oficiază slujbe acolo ar favoriza serviciile anumitor societăţi de pompe funebre din oraş, în defavoarea altora. Iată, că încăperea care găzduieşte adormiţii se confruntă, din nou, cu problerme, de această dată, motivul fiind întreruperea energiei electrice.

Potrivit declaraţiei părintelui paroh Sorin Cârlan, „lumina a fost înteruptă, de către reprezentanţii ENEL, în urmă cu o săptămână, pentru neplata unor datorii. Capela se află în administrarea Serviciului Social din subordinea Consiliului Local Mangalia. Noaptea, familiile care au depus adormiţi stau la priveghi la lumina lumânărilor”.

Curios este faptul că, de luni buni, se zvoneşte că această capelă ar fi fost transferată în administrarea Bisericii Sf. Mina, nu şi în acte, deoarece ar fi fost nevoie de o hotărâre a Consiliului Local, decizie care, din câte ştim, nu ar fi făcut obiectul vreunei şedinte ordinare, extraordinare sau de îndată. Pe de altă parte, multe persoane care au trecut, recent, prin evenimente neplăcute, ne-au declarat că au achitat taxa de 100 de lei, pentru ocuparea capelei, la care se adaugă 20 de lei pentru întreţinerea spaţiului, în incinta bisericii, mai precis, la magazinul de lumânări, însă este posibil ca aceşti bani să fi fost depuşi, ulterior, în contul Serviciului Social.

Despre situatia legala a capelei si data la care aceasta va fi, din nou, racordata la reţeaua electrica, am cerut lămuriri reprezentantilor primariei, care au facut urmatoarele precizari, prin purtatorul sau de cuvant, Doru Colgiu:

„Capela Sf. Mina a fost construită în 2007 de firma MM Company, doar în baza unui certificat de urbanism emis de Primărie. Precizăm faptul că, pentru a fi dezvoltată legal investiţia, construcţia ar fi trebuit edificată în baza autorizaţiei de construcţie, care însă nu s-a eliberat. Din această cauză, construcţia nu se regăseşte în evidenţele municipalităţii. Cu toate acestea, Primăria a plătit la vremea respectivă, firmei mai sus menţionate, suma de aproximativ 300 mii lei. Ca urmare a lipsei documentaţiei de construire, nu există niciun contract de utilităţi între Primărie şi furnizorii de servicii (Enel, Raja, etc) pentru respectiva clădire. În prezent, reprezentanţii Primăriei fac demersurile legale în vederea soluţionării acestei probleme şi întocmirea, în cel mai scurt timp, a documentaţiei necesare intrării în legalitate a clădirii Capelei Sf. Mina. Ulterior, se vor încheia toate contractele de utilităţi pentru buna funcţionare a incintei“.

15 thoughts on “Capela de lângă Biserica Sf. Mina, cufundată în întuneric de mai bine de o săptămână

  1. Buna intrebare! Este interesant de aflat ce s-a ales de banii obtinuti din punerea la dispozitie a capelei si cine a beneficiat efectiv de ei!

  2. bani se incaseaza de baieti destepti in cazul nostru chiar protopopul si de platit plateste municipalitatea adik noi toti tipic romanesc primarul trebuie sa se achite de datorii intrun fel sau altu

  3. Dupa slujbe, fratii de la Sf Mina au apelat la mila enoriasilor pt a fi platita factura restanta la curent. Ramine intrebarea, unde se duc banii luati pt inchirierea capelei?!!!

  4. Se pare ca familia persoanei care a decedat ar fi adus un generator pt a lumina capela. Rusine, preotilor pt indiferenta si setea nesfirsita de bani! Au transformat biserica intr-o afacere!!!!

  5. Este usor sa comentam si sa aruncam cu noroi, nestiind care este situatia reala. Ma simt dator sa raspund, desi, daca cineva este nemultumit, ma poate intreba direct. Situatia este urmatoarea: 1. Capela este construita de catre Primaria Mangalia (in perioada administratiei domnului Iorgus) fara acte (fara autorizatie de constructie, caci terenul este in litigiu de ani buni cu Crucea Rosie), acesta fiind motivul pentru care nu exista un contract cu ENEL-ul. 2. Data fiind situatia de la punctul 1, capela nu poate trece legal in administrarea bisericii, pentru a face demersurile obisnuite privind racordarea la curent. 3. Banii se incaseaza de fiecare data (nu si in prezent, cand nu este curent) pentru consumabilele aferente curateniei (cine vrea sa isi faca singur curat, este liber sa o faca, fara a i se cere banii penru curatenie), schimbarea yalei, cheia fiind ori pierduta adesea ori rupta in butuc, desfundarea canalului de scurgere (prost conceput de la bun inceput), intretinerea partii electrice si sanitare (prize rupte, comutatoare sparte, becuri schimbate) etc si, inclusiv, plata facturii ENEL (cand acesta lucru se va putea face) de la data la care a fost preluata spre intretinere – august 2012 (factura neplatita este insa din iunie 2007, veche administratie locala neachitant nicio factura timp de 5 ani).4. In plus, se are in vedere pe parcursul anului 2013 renovarea integrala a fatadei si a interioarelor. Capela a fost construita spre folosul comunitatii din Mangalia, dar nu a fost si intretinuta de cei care s-au folosit de ea, iar intretinerea presupune costuri, mai mari sau mai mici. La ora actuala, solutia ar fi racordarea la reteaua electrica a bisericii printr-un contor pasant, costurile fiind preluate integral de catre Biserica Sf. Mina (atat viitoarele facturi, cat si racordarea). In ceea ce priveste colecta facuta pentru factura restanta a BISERICII, nu a capelei: s-a apelat la ajutorul comunitatii nu din „setea nesfarsita de bani” (o/il invit pe „poly” sa se implice in constructia centrului social, daca i se pare atat de usor de realizat),ci deoarece veniturile bisericii realizate din slujbe si vanzarea de lumanari au fost dirijate catre constructia centrului social din curtea bisericii. Imi pare rau ca „vera” participa la slujba pentru a face ulterior comentarii rau intentionate. Raman deschis oricarei intrebari si sunt contrariat ca nu am fost abordat direct pentru lamurirea acestei situatii. Ma puteti suna la numarul de telefon 0721.407.592. Va multumesc!

  6. Pentru Poly: Este vorba de transparenta, nu de scuze, dar se pare ca nu se doreste acest lucru. Ascunderea in spatele unui pseudonim nu denota decat ipocrizie! Astept sa ma sunati!

  7. ce poti cumpara cu 1,3 milioane x fiecare decedat pentru intretinerea capelei? si o alta intrebare: cati „nevoiasi” veti ajuta la „centrul social”? adik le veti da de mancare/despaduchea/oferi un loc pentru dormit?sau altele…?si pentru ca ma intereseaza:cat mai e tarifu la un botez sau o cununie?

  8. Daca acea capela este construita ilegal, de ce o folositi si mai ales de ce percepeti taxa? Cind se solicita cheie de la Serviciul social pt capela, nu se impunea niciun banut, dar cum a ajuns la Sf Mina, hop si taxa de 130 lei! Cam ciudat, nu credeti?!

  9. Daca acea capela este ilegala, de ce o folositi, dar mai ales de ce percepeti taxa? Cind capela era la Serviciul social, nu se impunea niciun banut, dar cum a ajuns la Sf Mina, hop si taxa de 130 lei! Cam ciudat, nu credeti?!

  10. Eu sunt o enoriasa care merg la biserica SF Mina in permanenta si sunt foarte indignata de anumite acuzatii facute in necunostinta de cauza.Biserica de la infiintare si pina acum a fost data cu ulei si lac in fiecare an pentru ca se stie ca o biserica de lemn se deterioreaza f,repede daca nu este intretinuta cum trebuie.Inifugarea costa.Va plac florile din curtea bisericii(muscatele,trandafirii,panselutele,gazonul),dar nu stiti cit costa anual toate acestea.Numai muscatele au costat 1800ron.Vi se pare putin!? Noi le admiram ,nu le intretinem si nu le cumparam.Am auzit mult doamne ca iarna vin la aceasta biserica ca este cald si bine.Sufla cumva preoti in calorifere sa le incalzeasca,centrala nu merge cu aer.Curatenia din interior este perfecta,vara avem aer conditionat sa nu ne sufocam de caldura ,serviciile celor doi preoti sunt de caltate facute cu simt de raspundere.De cite ori am facut curat in aceasta mult discutata capela,materialele de intretinere le-am luat de la biserica .Reparatiile au fost facute de preoti la grupul sanitar,usi,geamuri.Probabil ca daca nu aruncam cu noroi in tot ceea ce este facut bine nu ne simtim cum trebuie.Sunt persoane care fabuleaza f,f mult,in fata iti zic una si in spate te toaca dupa bunul plac.Nu exista padure fara uscaciuni,nu toata lumea este perfecta,dar aici nu este cazul de discutii fara un suport real.Avem in noi un soi de rautate si invidie de a distruge tot avintul unor oameni care vor sa faca ceva bun si de folos pentru comunitate.Biserica este exact ca o casa,trainicia ei se da printr-o buna gospodarire.Acolo unde vedem ca se face ceva pentru noi ar trebui sa avem mai mult respect fata de aceste persoane.Este bine sa ne verifican ce scoatem pe gura ca singuri ne aducem osinda fata de DUMNEZEU.O invit pe d-na Vera la centru social cind va fi deschis sa ne ajute la o zi de curatenie si poate atunci o sa inteleaga ca fara munca si cheltuiala nu se poate face nimic.

  11. In urma sedintei Consiliului Parohial al Bisericii Sf. Mina, intrunit azi, 15 februarie 2013, s-a hotarat predarea cheilor capelei catre administratia locala. Din acest moment, responsabilitatea pentru lipsa curentului si a apei nu mai revine bisericii. Biserica nu isi permite achitarea celor peste 10.000 de lei noi (numai pentru curent), la care se adauga factura restanta pe 5 ani la apa, in conditiile in care se doreste mentinerea gratuitatii. Va multumesc!

  12. in timp ce alte zece biserici sunt in constructie de ani de zile in mangalia (unde nu cresc muscate si alte kaka maca, decat sa fi dat atatia bani pe floricele mai bine luati sub aripa voastra un amarat sa il imbracati) la mina s-au alocat sume grasutze de la primarie. astia pentru ce au fost dati? si nu a raspuns nimeni la o intrebare pusa de un cetatean mai inainte: cati amarati vor fi adapostiti la centrul social?cate mame cu copii alungate de acasa?cati copii fara parinti? luati aminte la alte religii si la alti conducatori din mangalia care se implica in actiuni cu adevarat sociale care au reusit sa ridice singuri cladiri pentru ajutorarea semenilor lor si nu va mai plangeti ca nu aveti cu ce plati curentul electric sau un smac pe care il dati pe jos pe la capela.

Comments are closed.