28 aprilie 2024

CENTENARUL EPOPEII AUTUMNALE ALE PRIMEI MARI CONFLAGRAȚII MONDIALE. PELERINAJ LA DOBRICI

de Emil-Corneliu Ninu

Din timp pregătită, deplasarea la „Cimitirul Militar Internațional” din Dobrici, duminică 25 septembrie a.c., nu a înregistrat, nicidecum, un număr mare de amatori, care, cu mijloacele lor de transport, să fi intrat într-o preconizată coloană de mașini.

Cu numai două autoturisme, proprietate personală, zece „peregrini”, membri și simpatizanți ai unor asociații locale, ce au drept deviză „Glorie și recunoștință veșnică EROILOR NEAMULUI”, întrunite în ceea ce se numește „CULTUL EROILOR MANGALIA”, ne-am deplasat în Dobrici, pe o vreme ce a ținut cu noi, în ciuda prognozei meteorologice, total nefavorabile.

Cu grupul similar al celor de la Filiala Constanța, ne-am orientat repede în „Cimitirul Militar” din oraș, bucurându-ne revederea unor veterai de război din Al Doilea Război Mondial, așa cum este cazul eroului din fotografia de mai jos, ce îți mai scălda amintirile în dulcele nostru grai. Srăjuind, la intrare, liniștea defuncților „îngemănați cu glia”, interesantul „Muzeu” expune vizitatorilor, sub vitrine sau pe verticala pereților, decorații, documente de epocă, decorații de luptă, hărți ale desfășurării aprigelor lupte din acel „septembrie de foc 1916”, o „Carte de aur”, cuprinzând impresii și aprecieri. Totul, aici, păstrează patina vremurilor de început de secol.

După intonarea Imnului de Stat al Bulgariei, a avcut loc slujba de pomenire a Eroilor, oficiată de către doi prelați ortodocși, bineînțeles în limba bulgară, după care comandantul garnizoanei a trecut în revistă  garda de onoare, urmată de alocuțiunile primarului, ale directorului muzeului din incintă, ale unor reprezentanți ai armatei, personalități locale ș.a.

În continuare, au fost depuse coroane de flori, la micuțul monument, reprezentativ  prin placa ce înfățișa o scenă de atac la baionete. În imediata vecinătate fluturau, pe înalte catarge, steagurile  țărilor beligerante: Bulgaria, România, Rusia, Germania, Turcia, Serbia.

Ca semn de aleasă prețuire, s-au așternut, la baza monumentului, „ale laurilor flori”, din partea guvernului, a Primăriei, a Garnizoanei, a unor delegații reprezentând ambasadele și consulatele țărilor prinse în „jocul cu moartea” de la începutul secolului trecut.

O lecție vie de istorie, pentru ca astfel de momente, din greu plătite cu prețul a sute și sute de mii de vieți omenești să nu se mai întâmple!

Clipa de reflecție, în legătură cu transformarea prieteniei și a conviețuirii pașnice în ură și răzbunare, va dăinui, cu speranța că nu numai în inimile celor prezenți la ceremonial, ci, mai ales, în ale celor care pot decide destinul umanității, aflate la răscrucea dintre viață și moarte!