Cine spunea că, la Mangalia, Cultura a murit de câţiva ani? Festivalul Callatis, Zile şi Nopţi de Literatură, Gala Tânărului Actor sau Târgul Estival de Carte, activităţi bifate ca fiind, încă, în derulare, pentru justificarea proiectului de 11,6 milioane de lei de reabilitare a Grădinii de Vară!
Consilierii locali din Mangalia au aprobat, în prima şedinţă ordinară publică din ultimii doi ani şi jumătate, ajustarea fondurilor proiectului Sistematizare pe verticală a zonei Grădina de Vară Mangalia. Concret, suma iniţială a valorii lucrărilor de construcţii-montaj (C+M) de 6.796.685 lei a fost majorată la 7.408.386 lei. Valoarea generală a proiectului va rămâne la suma de 11,6 milioane de lei, aici fiind incluse: amenajarea terenului – 1,03 milioane de lei, proiectarea – 241.808 lei, asistenţa tehnică – 127.330 lei, cheltuieli cu investiţia de bază – 5,6 milioane de lei etc.
Potrivit fişei de proiect, invetiţia ar urma să fie implementată în perioada 2020-2023.
Nu mică ne-a fost surprinderea ca, în aceeaşi fişă de proiect, aprobată în vara lui 2020, să găsim şi „Justificarea necesităţii proiectului”, o înşiruire de aberaţii şi neadevăruri rupte de realitate, pline de greşeli de exprimare şi de scriere.
Oricine îşi doreşte ca Grădina de Vară din Mangalia să cunoască, din nou, zilele şi, mai ales, nopţile de glorie de acum 20-30 de ani şi mai bine. Dar motivele invocate de către cei ce au întocmit fişa justificativă a proiectului par aruncate pe foaie, la întâmplare şi parcă în bătaie de joc la adresa cetăţenilor oraşului, în special a tinerilor lipsiţi de actul cultural adevărat, pur şi dedicat lor.
Iată cum sunt descrise punctele „forte” ale culturii din Mangalia (citatul este redat exact, cu greşelile de rigoare, gramaticale, de exprimare, sau, pur şi simplu, de eludare a adevărului):
„În Mun. Mangalia există următoarele centre de cultură, care conduc la creşterea nivelului de educaţie a populaţiei Municipiului Mangalia: Complexul cultural Callatis, Casa de cultură a tineretului, Cercul militar, Muzeul de arheologie Callatis, Muzeul marinei, 6 grădini de vară în staţiuni, 2 săli de cinema şi 1 club de tineret. Principalele activităţi de cultură organizate în municipiu Mangalia sunt: Festivalul Callatis, cu rezonanţe internaţionale şi unde îşi fac apariţia dintre cele mai de succes nume ale industriei muzicale naţională şi internaţională, Festivalul de teatru mangalia ART, Gala tânărului actor, Ziua Europei, Ziua apelor, Ziua marinei, Festivalul Internaţional zile şi nopţi de literatură, Târgul estival „carte la nisip”, Caravana filmului romanesc, Ziua Mangaliei, Ceremonii militare cu ocazia zilei naţionale, zilei eroilor, zilei armatei etc.”