25 noiembrie 2024 23:42

CRONICA UNUI EVENIMENT DE PUS LA CALE

lansarea unui volum cu versuri,

„Pași pe ferestre” de Ramona Mihaela Opriș,

într-o obișnuită întâlnire de joi seara, 4 mai a.c.,

la  Clubul Artelor SOLTERIS


„Cercul Militar” Mangalia este gazda atât de primitoare pentru mulți dintre „artiștii cetății”.

Este ceea ce se întâmplă, uneori, mai des, alteori mai rar, dar, cu o periodicitate de invidiat,  cel puțin de două ori pe săptămână, joia (adunarea de după amiază a membrilor Clubului de Arte SOLTERIS) și sâmbăta, când au loc repetițiile copiilor de la Teatrul „Magic”. Că mai intervin lansări de carte, vernisaje ș.a. în cursul săptămânii, sau duminica, ocazii fierbinți pentru umplerea sălilor de spectacol (Sala Coloanelor sau Sala Mare) este un lucru firesc. Sufletul acestor evenimente este, de fiecare dată, dna Emilia Dabu, dăruită cu trup și suflet împlinirii acestor puncte din „programul” riguros al d-ei.

Primită cu uPasi_pe_fereastrarale, pe cartea autoarei Ramona Mihaela Opriș, „Pași pe ferestre” (Ed. „EX PONTO”, Constanța, 2017, prefață de Emilia Dabu, culegere de text Carolina Toader, lector de carte Ovidiu Dunăreanu, foto Laurent Jouault), membrii clubului au avut surpriza (plăcută, desigur!) să obțină și autograful debutantei în mânuirea lirei.

Cum lansarea acestui volum urmează a fi peste zece zile, într-o duminică, 14 mai a.c., orele 15,00, imediat a început și răsfoirea lui

Oboseala alergăturilor din ultimele zile a fost repede îndepărtată de pe chipul stihuitoarei, mai ales că i s-a aplicat tratamentul atât de eficient al unui firesc „LA MULȚI ANI!” (în acompaniamentul la chitară al dlui George Șerban) și al unor urări de „La cât mai multe cărți!”, „Excelsior! (Mai sus!)”, „Să fie într-un ceas bun!” etc.

Apoi, pe un fundal muzical adecvat, asigurat de radiocasetofonul prieten, au marcat acest  moment (unic în viața unui viitor scriitor cu un astfel de promițător Opris_dabudebut) cei „prezenți la datorie”, scriitori și artiști plastici, precum Emilia Dabu (președinta Clubului SOLTERIS, totodată și amfitrioană de frunte, prima poetă a Mangaliei, în magicul  șirag al anilor, ca membră a Uniunii Scriitorilor din România), Ana Ardeleanu (membră a „Uniunii Scriitorilor din Europa, Republica Moldova”), George Șerban (prozator, cantautor, actor amator, pictor, realizator de momente variate pe Youtube: recitări, filme evenimențiale etc.), prozatorul preot Ioan-Aurel Bolba, Adina Lozinschi (poetă și muziciană), artiștii plastici, împătimiți ai penelului, Marieana Oleniuc și Nicu Găgeanu, Ionel Rugea (realizator cunoscut la „Mangalia TV”) și subsemnatul.

Au fost citite versuri din volum (Emilia Dabu, Ana Ardeleanu, George Șerban) și s-au făcut aprecieri, elogioase, de altfel, despre multitudinea poeziilor (137 !), din cele 200 de pagini ale volumului, despre conținutul lor variat și forma de expresie.

Au urmat, apoi, cum era și firesc, o trecere în revistă a noutăților culturale și comentarea unor astfel de evenimente (abia trecuta lansare de carte a dnei A.M. Bucur, apropiatele aniversări și apariții editoriale, bugetul insuficient alocat culturii), norme lingvistice actuale, cancanuri ș.a., fiecare dintre colocutori expunându-și punctele de vedere, perene, prin argumentarea lor.  Epigramele ocazionate de titlul volumului „Surâsul femeilor”, lansat cu o zi înainte de amintita autoare (A.M. Bucur), a menținut la un nivel ridicat tonusul discuțiilor.

Despărțirea s-a făcut sub deviza „Imnului Muncii” al lui Vasile Voiculescu, inclus, cândva, în manualele gimnaziale: „La Muncă, la Muncă / E Sfânta Poruncă!”

Și, într-adevăr, artiștii au atât de mult de dăruit lumii întregi!

Clipe firești, dar de neuitat!

Să le urăm a fi cât mai încărcate de succes!

de E. C. Ninu