3 mai 2024

Curtea de Apel Ploieşti, sentinţă definitivă în cazul grăniţuirii: Mangalia pierde 40 de hectare de teren în favoarea comunei Limanu!

Curtea de Apel Prahova a dat, astazi, sentinţa într-un proces de răsunet la malul mării: cel între primăriile Mangalia şi Limanu şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa – părţi pârâte şi instituţia Prefectului Constanţei, în calitate de reclamant. Procesul a demarat în urmă cu trei ani, la iniţiativa prefectului de la vremea respectivă şi a avut drept obiect grăniţuirea dintre Limanu şi Mangalia. Procesul a fost pierdut, la Tribunalul Constanţa, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, care a admis acţiunea promovată de reclamantul Prefectul Judeţului Constanţa, în contradictoriu cu pârâţii Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, municipiul Mangalia şi primarul Municipiului Mangalia, comuna Limanu şi primarul comunei Limanu.

În urmă cu câteva luni, secretarul Primăriei Mangalia, Petrina Boiţă, declara că întreg procesul a început în momentul în care, în 2012, fiecare dintre reprezentanţii celor două localităţi au refuzat să semneze linia de graniţă. „Din acest motiv, prefectul a formulat o acţiune în instanţa de judecată, având ca obiect stabilirea liniei de hotar dintre cele două UAT-uri. Expertul judiciar nu ne-a spus, concret, care este limita de graniţă: cea susţinută de Mangalia sau cea susţinută de Limanu”, afirma Petrina Boiţă.

Iată că, astăzi, o a doua instituţie dă verdictul în acest caz, „Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului formulat de Consiliul Local Mangalia şi a lipsei de interes a acestuia în declararea recursului împotriva sentinţei civile nr. 237 din 16.02.2016, precum şi excepţia lipsei calităţii procesual active a Consiliului local Mangalia de a formula recurs împotriva aceleiaşi sentinţe, excepţii invocate de intimaţii Primarul comunei Limanu şi Comuna Limanu prin Primar, ca neîntemeiate. Respinge recursul declarat de Consiliul local Mangalia împotriva încheierii din 09.02.2016 şi a sentinţei nr. 237 din 16.02.2016 ca nefondat. Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului declarat de Municipiul Mangalia prin Primar şi Primarul municipiului Mangalia şi excepţia lipsei calităţii procesuale active a municipiului Mangalia prin Primar şi Primarul municipiului Mangalia de a declara recurs împotriva încheierii din 09.02.2016, excepţii invocate de intimaţii Primarul comunei Limanu şi Comuna Limanu prin Primar, ca neîntemeiate. Admite excepţia lipsei de interes a municipiului Mangalia prin Primar şi Primarul municipiului Mangalia de a declara recurs împotriva încheierii din 09.02.2016 invocată de Primarul comunei Limanu şi Comuna Limanu prin Primar şi respinge acest recurs ca lipsit de interes. Admite recursul declarat de municipiul Mangalia şi Primarul municipiului Mangalia. Casează în parte încheierea din 25.03.2014 în sensul că admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului municipiului Mangalia invocată de Primarul municipiului Mangalia şi Municipiul Mangalia prin Primar şi respinge acţiunea formulată împotriva Primarului municipiului Mangalia ca fiind îndreptată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă. Menţine restul încheierilor şi sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.10.2016“.

Menţionăm că, potrivit reprezentanţilor primăriei Mangalia, suprafaţa contestată este de circa 40 de hectare, din care 23 de hectare se afla sub DMHI, fiind catalogate drept „doc uscat“.