27 aprilie 2024

Dispută pe finanţarea proiectelor europene, în Consiliul Local Mangalia

Aleşii din Mangalia au fost convocaţi într-o şedinţă de îndată, la Primărie, pentru a fi de acord cu trei proiecte de hotărâre, considerate de autoritatea publică locală drept extrem de urgente. Primarul Mangaliei, Cristian Radu solicita prelungirea, ca dată limită de finanţare a celor trei proiecte – “Callatis, Istorie la malul Mării Negre”, „Înfiinţare Parc Evergreen” şi „Modernizarea şi Amenajarea Aleii Teilor”, respectiv data de 30 iunie 2016. Tot în cadrul proiectelor de hotărâre, aleşii locali ar mai fi urmat să aprobe şi valoarea estimată a sumelor necesare finalizării proiectelor europene: 2.759.786 lei – “Callatis – Istorie la malul Mării Negre”, 1.574.504 lei – ”Înfiinţare Parc Evergreen”, „Modernizarea şi Amenajarea Aleii Teilor”– 1.536.272 lei.

Potrivit şefului Serviciului Management Proiecte din cadrul Primăriei, Ciprian Popa, proiectele sunt în plină derulare, dar nu pot fi finalizate până la 31 decembrie 2015, data limită ce apare pe proiectele iniţiale, încheiate cu Uniunea Europeană. Se impunea, astfel, o prelungire a acestor contracte, până la jumătatea anului viitor. Potrivit angajatului Primăriei, instituţia pe care o reprezintă ar fi urmat să achite sumele lucrărilor realizate până la finele anului, urmând să îşi recupereze banii de la Uniunea Europeană.

La polul opus, consilierii care nu sunt de acord ca lucrările să continue din fonduri de la bugetul local, spun că banii de co-finanţare ar putea servi, mai bine, la lucrări edilitare ba, mai mult, se pare că vistieria Primăriei este… aproape goală!

Ciprian Popa, şeful Serviciului Management Proiecte din cadrul Primăriei Mangalia a declarat, în cadrul şedinţei de îndată, că, dacă lucrările de pe cele trei şantiere ar ajunge la un grad de 35%, “pot aduce cei 65% rămaşi până la finalul anului. De exemplu, proiectul “Istorie la malul Mării Negre este finalizat în proporţie de 10%, dar, în zilele următoare, vom aduce trei spaţii de expunere de 200 de metri pătraţi, îmbrăcate în sticlă, cu o valoare de 3 milioane de lei, care aduc stadiul lucrării la… 35%! În cazul în care vom prelungi aceste contracte, vă pot garanta că voi aduce restul sumelor de la Uniunea Europeană. Dacă nu le vom prelungi, toate plăţile efectuate sau cele pe care le vom face în continuare – pentru că lucrările nu se opresc – vor trebui achitate din bugetul local”, a arătat Ciprian Popa.

Viceprimarul Mangaliei, Bogdan Maganu, a spus că, din punctul său de vedere, proiectul “Callatis – istorie la malul Mării Negre” nu va putea fi, în niciun caz, terminat, ba, mai mult, există mari şanse ca acesta să fie realizat din banii mangalioţilor. “Dacă până la finalul anului nu se termină aceste proiecte, toate devin neeligibile. Dacă sunt terminate doar parţial, devin eligibile doar prin prelungirea contractelor, rămânând neeligibile circa 80 de miliarde de lei vechi. Cu banii aceştia putem face altceva, putem face drumuri, locuinţe etc”, a declarat vceprimarul Bogdan Maganu.

La rândul său, consilierul local Paul Foleanu, a ţinut să afirme că “nu este oportun să finanţăm, aproape integral, aceste proiecte din bugetul local. Era altceva dacă Mangalia punea 2% din suma totală, iar restul, de 98% erau acoperiţi din banii Uniunii Europene. Noi nu avem bani să plătim utilităţile Primăriei. Ştiţi câţi bani sunt în vistieria Primăriei la ora actuală – 256 de lei! De unde să luăm miliarde de lei?”

Cum, la şedinţa de îndată, au fost 10 consilieri prezenţi din 19, propunerile de proiecte de prelungire a datei-limită pentru realizarea celor trei investiţii nu au fost aprobate.

Ulterior, disputa dintre consilierii „opoziţiei” şi primarul Cristian Radu s-a mutat pe … Facebook! Edilul Cristian Radu a remis un comunicat, în care arată că: “mai este jumătate de an şi vin alegerile, iar unii dintre stimabilii consilieri ai Mangaliei au început deja să blocheze orice proiect. Nu-i mai interesează de nimic, decât să îngenuncheze oraşul, să provoace o criză majoră, iar în campanie să mă arate cu degetul pe mine, ca primar. Este strategia păguboasă pe care o folosesc politicienii din Mangalia de 25 de ani şi de aceea am evoluat atât de puţin, ca oraş. Când vom înţelege să nu mai alegem traseişti, oportunişti, politruci şi alte specimene care nu ştiu nici să scrie, abia atunci putem spera la un Consiliu Local în slujba cetăţeanului şi nu a unor grupuri de interese, cum încă se mai întâmplă, din păcate!”

PSD Mangalia a dat, la rândul său, tot pe reţeaua de socializare un răspuns acuzelor edilului: “Îi amintim domnului Radu Cristian ca a „dat asigurari” în mod public Consiliului Local Mangalia şi cetăţenilor că va finaliza lucrările la toate proiectele cu finanţare europeană până la data de 31 decembrie 2015 (…) Pe aceasta cale dorim să mai reamintim edilului că eşecul atragerii fondurilor europene pentru proiectele pe care le-a propus în condiţiile mai sus menţionate nu poate constitui temei pentru cereri de împrumuturi sau cofinanţări din bugetul local de sute de miliarde. O astfel de decizie iresponsabilă ar creşte gradul de îndatorare al municipiului la o cotă record, tradusă prin incapacitatea de plată şi falimentul Mangaliei.
Considerăm că prioritatile oraşului în care trebuiesc investiţi banii din bugetul local sunt şcolile, grădiniţele, spitalul, iluminatul public, asfaltarea şi, nu în ultimul rând, subvenţionarea preţului la căldură”.