17 aprilie 2024

Doi bărbați, prinși în situl arheologic din zona Albești cu detectoare de metale și obiecte antice

Ieri, 4 martie 2024, polițiștii Poliției Municipiului Mangalia au identificat doi bărbați, de 39 de ani, respectiv 43 de ani, care ar fi efectuat detecții neautorizate, cu ajutorul unor detectoare de metale, în extravilanul comunei Albești, într-o zonă ce este evidențiată și protejată ca sit arheologic în Repertoriul Arheologic Național.

În urma efectuării controlului corporal, asupra unuia dintre bărbați au fost descoperite, printre alte bunuri, două monede datând din secolul IV d.Hr. și o cataramă de curea antică.

În urma efectuării controlului vehiculului cu care s-ar fi deplasat cei doi bărbați, în interiorul acestuia au fost descoperite, printre alte bunuri, o monedă datând din secolul IV d.Hr. și un fragment de fibulă din bronz.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cei doi bărbați dețin în mod legal detectoarele de metale.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă.