26 noiembrie 2024 5:43

Două școli din Constanțan premiate în cadrul competiției „Şcoală Europeană”

 

Ministerul Educației Naționale a organizat joi, 15 iunie 2017, la Palatul Parlamentului, festivitatea de premiere a  unităţilor de învăţământ preuniversitar câștigătoare ale ediţiei a XIV-a a competiției „Şcoală Europeană”.

La eveniment au fost prezenţi domnul Pavel Năstase, ministrul Educaţiei Naționale, doamna Ariana Oana Bucur, secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar, doamna Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, domnul Vincent Lambotte, coordonator în cadrul Comisiei Europene din România, doamna Gabriela Drăgan, directorul general al Institutului European din România, doamna Monica Calotă, director ANPCDEFP, doamna Marinica Stoian, inspector școlar general MEN și doamna Doina Șerban, reprezentantul Biroului de Informare al Comisiei Europene din România.

La ediţia 2017 a Competiției „Școală Europeană” s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar. Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian a fost declarată „Școală Europeană” la ediția din anul acesta.  Unitatea de învăţământ a intrat și în posesia sumei de 5.000 lei oferite de Ministerul Educației Naționale. Banii vor fi utilizați pentru dotări iar decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii școlii. Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța a obținut mențiune pentru viziune și consecvență în derularea proiectelor europene în România.

Constanța a fost reprezentată de doamna prof. Zoia-Gabriela Bucovală, inspector școlar general, doamna prof. Mariana-Geanina Zaharia, inspector școlar pentru proiecte educaționale, domnul prof. Dedu Ionel, director al Școlii Gimnaziale „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian, prof.Petroșan Daniela, responsabil comisie proiecte și Șerban Ecaterina, elevă a scolii, iar din partea Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța: prof. Niță Eugen, prof. Roman Gabriela și elevul Banciu Adrian.

În cadrul ceremoniei, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a premiat atât „pionierii” programelor europene în România — unitățile de învățământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an, 1997, cât și unitățile de învățământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.

Ediţia din 2017 are o încărcătură simbolică aparte marcând împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, 20 de ani de când unităţile de învăţământ din România participă la aceste programe europene, 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană şi 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană

Competiția „Școală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare sunt derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene: Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP 2007-2013), Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Euroscola, Juvenes Translatores, Europa-casa noastră, Lider European etc. De asemenea, pot fi derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc. O altă categorie este cea a proiectelor finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Mai multe amănunte găsiți pe site-ul https://www.edu.ro/scoala-europeana