Echipamente medicale performante, oferite de Agenţia TIKA Spitalului Municipal Mangalia
Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă, în colaborare cu Primăria Mangalia, au inaugurat, ieri, Secţia de Oftalmologie a Spitalului Municipal din localitate. La eveniment au participat, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaş, coordonatorul biroului TIKA în România, Hacı Ahmet Daştan, directorul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Dan Lefter, deputaţi ai zonei, dar şi oameni de afaceri români şi turci. Cabinetul de oftalmologie din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, aflat în Pavilionul C al instituţiei, a fost dotat, prin grija TIKA, aparatură medicală nouă pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor oculare. Echipamentele extrem de performante au fost achiziţionate şi donate de către Agenţia Guvernamentală TIKA, din Turcia, în urma încheierii unui parteneriat între aceasta şi Spitalul Municipal Mangalia.
Hacı Ahmet Daştan, coordonator TIKA România, a declarat, în cadrul întâlnirii: „În aproximativ un an şi jumătate de când fiinţăm în România, am implementat în jur de 50 de proiecte în diverse domenii, începând cu Sănătatea, Educaţia, Cultura, Sportul. Proiectul implementat în Mangalia este considerat, din punctul nostru de vedere, cel mai important pe care l-am realizat până acum. Spunem acest lucru din următoarele motive: în primul rând acesta a avut ca obiect dotarea unei clinici de oftalmologie, un domeniu medical extremde important. În al doilea rând este şi primul proiect în domeniul sănătăţii. Ne dorim ca acesta să fie un prim proiect care să facă parte dintr-un întreg şir, pe care intenţionăm să le implementăm, pe viitor, în România. În acest sens, am demarat, deja, o serie de discuţii şi sperăm ca, în scurt timp, să ne întâlnim în cadrul unei ceremonii similare”.
Ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaş, a reamintit de lunga istorie pe care cele două popoare o au în comun şi a subliniat importanţa programelor TIKA în ţările din toate zonele lumii: „Între cele două popoare există relaţii care au rădăcini adânc înfipte în istorie iar noi, ca instituţii ce reprezentăm aceste două ţări, facem toate eforturile pentru ca legăturile să fie şi mai mult consolidate. Vă este cunoscut faptul că, în urmă cu aproximativ un an, TIKA, cea mai dinamică instituţie a Republicii Turcia, şi-a înfiinţat un birou în România. TIKA este o instituţie globală, întrucât îşi desfăşoară activitatea în foarte multe ţăriale lumii, din Africa până în Asia Centrală sau Europa”.
Medicul care va utiliza aparatura oferită de partenerii turci, dr. Dorina Şerbea, ne-a declarat că echipamentele primite de secţia de Oftalmologie sunt extrem de performante, menite să trateze afecţiuni oculare ale tuturor categoriilor de vârstă: „Cu ajutorul acestor echipamente vom putea acoperi o vastă patologie, atât în rândul copiilor, cât şi în al adulţilor şi vârstnicilor. Diagnosticul poate fi pus cu mare acurateţe, iar pacienţii pot apela, de acum înainte, la Spitalul Mangalia, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în afara localităţii”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, dr. Dorina Şerbea.
Valoarea totală a aparaturii recepţionate de Spitalul Mangalia în cadrul acestui proiect comun este de aproximativ 30.000 de EUR, sumă suportată de către Agenţia Guvernamentală din Turcia. Agenția Turcă pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA) este subordonată direct premierului Turciei şi are birouri deschise în peste 50 de țări din Europa, Asia şi Africa. TIKA a investit în cei 25 de ani de existență în proiecte sociale precum renovarea, construirea și dotarea cu aparatură a unor școli și spitale, realizarea unor centre de reciclare sau restaurarea unor drumuri și poduri, dar și în domeniul turismului. În judeţul Constanţa, aceștia au făcut investiţii în mai multe localităţi, în domeniul sănătăţii şi învăţământului.