3 mai 2024

Exclusivitate! Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog îngrijorat de pericolul şi degradarea în care se află Sanatoriul Balnear Mangalia

ministru2Vineri, dimineaţă, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, însoţit de către managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, dr. Cătălin Grasa, au venit să viziteze Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia.

Inivitaţia a fost lansată de către proaspătul manager al unităţii sanitare, Bogdan Maganu, îngrijorat de stadiul în care a ajuns sanatoriul. Mai exact, în această unitate emblematică a municipiului, nu s-au mai făcut investiţii de anvergură dinainte de Revoluţie, fiind realizate doar lucrări de reparaţii, zugrăveli, modernizări şi amenajări restrânse. La întâlnire au mai fost prezenţi directorul medical al sanatoriului, Magdalena Dumitrescu şi consilierul local PSD, Neculai Tănasă.

Delegaţia a trecut în revistă câteva camere ale hotelului, piscina şi secţiile unde se realizează procedurile balneare. Din păcate, condiţiile oferite de sanatoriu pacienţilor sunt inferioare, în multe locuri pereţii fiind scorojiţi, invadaţi de mucegai, iar aerul este irespirabil, întrucât sistemul de ventilaţie nu funcţionează de ceva timp. În ansamblu, din cauza acestor condiţii precare, sanatoriul a decăzut, existând pericolul ca situaţia să se agraveze cu consecinţe devastatoare pentru funcţionalitatea acestuia. „Am profitat de prezenţa Ministrului Sănătăţii la o conferinţă la Neptun pentru a-l invita la sanatoriu. Avem urgent nevoie de sprijinul domniei sale, deoarece riscăm ca hotelul sanatoriului, în prezent clasificat la 2 stele, să decadă la o stea, din cauza spaţiilor improprii, a băilor extrem de mici şi a mucegaiului. Dacă hotelul va fi declasificat, vom pierde contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu Casele de Pensii şi ceilalţi parteneri. Practic, ni se va bloca activitatea. Solicitări avem foarte multe, pacienţii români şi străini doresc să beneficieze de serviciile noastre, însă din cauza degradării sanatoriului, ne aflăm în pericolul de a nu le mai putea oferi tratamentele de care au nevoie”, a declarat managerul sanatoriului, Bogdan Maganu.

Managementul defectuos a determinat ruinarea sanatoriului

Ministrul Sănătăţii nu a fost deloc încântat în urma scurtului tur al sanatoriului, declarând că l-a mai vizitat în urmă cu câţiva ani, când nu arăta atât de rău ca acum. „Am constatat că aici există probleme legate de managementul defectuos care a existat până de curând. Prioritare trebuie să fie pentru perioada imediat următoare lucrările de hidroizolaţie termică pentru care există linie deschisă pe fonduri europene. Paralel, trebuie întocmită documentaţia în vederea derulării unui amplu program de reabilitare şi modernizare prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. I-am recomandat managerului sanatoriului să identifice toate problemele unităţii sanitare, să le evalueze şi să mi le prezinte la minister. Astfel, eu împreună cu colegii de la Guvern şi cu reprezentanţii CNI vom stabili măsurile ce trebuie luate în vederea redresării sanatoriului, unitate sanitară importantă atât la nivel local, cât şi naţional”, a declarat pentru „Ediţia de Sud”, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Singurele aspecte pozitive semnalate de către conducerea sanatoriului au fost legate de numărul redus de paturi din camere. Astfel, în urmă cu câţiva ani, s-a reuşit introducerea în camere a numai două paturi, renunţându-se la numărul de 4-5 câte erau înainte de Revoluţie. De asemenea, în unele încăperi, cât şi în apartamenul realizat prin unirea a două camere, există mobilier nou, care dau un aspect confortabil şi îngrijit. În rest, se remarcă pereţii şi tavanele deterioarate, băile exagerat de mici, aerul sufocant, rugina şi în general indiferenţa şi paragina în care a fost lăsat sanatoriul în ultimii ani.