21 mai 2024

(FOTO/VIDEO) SÂMBĂTA ALBASTRĂ: Un proiect dedicat 100% copiilor speciali din Mangalia

Sâmbăta Albastră

Sâmbăta Albastră

Copiii speciali ai Mangaliei au, de puțin timp, un spațiu dedicat lor, acolo unde se pot juca, supravegheați și în condiții optime, la fiecare sfârșit de săptămână. Proiectul Sâmbăta Albastră îi aparține Cristinei, care, la rândul ei, are un copil cu totul special, pe Walter.

Iată cum a luat naștere ideea Proiectului Sâmbetei Albastre:

„Cum a încolțit proiectul „Sâmbata albastră?”. Cred că a pornit din interiorul fiecărui părinte care are în grija sa un copil special.

Copiii tipici au săli de dans, cluburi de șah, centre culturale. Pot merge la cofetărie, în parcuri și la teatru. Copiii speciali nu pot gusta din farmecul vieții libere, ei sunt condiționati de crize și stari precare de sănătate, sunt condiționati să se joace, să se bucure de o ieșire cu părinții sau să vizioneze un spectacol și nu pentru că nu primesc invitații , ci pentru că au o percepție diferită de tipici.

Este ca și cum ai invita un nevăzător să participe la o prezentare de modă, fără a-i pune la dispoziție un suport auditiv măcar. Părinții se frustrează din pricina comportamentului copilului, cei din jur devin anxiosi și ei. Iar integrarea nu este tocmai așa cum se așteapta din exterior. Nu schimbă cu nimic situația o simplă invitație la integrare.

Situația financiară a fiecărui părinte devine din ce în ce mai precară, pentru că fiecare ieșire costă dublu pentru un copil special. Atunci, în urma discuțiilor cu câțiva dintre părinții colegilor lui Walter a încolțit această idee: Cum ar fi dacă le oferim noi un colț al lor, o oază de respiro?

În orașul meu nu există nici un centru, nici un loc special. Terapiile de învățare se fac doar în privat, copiii aceștia studiază 3-4 ore pe zi, fără încetare, de la vârste fragede.

Dar joacă? Sunt doar copii, au nevoie de joc, dar nu o pot face fara îndrumare. Am hotărât să ne autofinanțăm. Opt ore pe lună, două ore pe săptămână, 25 lei pe oră, adica 200 lei pe lună/participant. Ce finanțăm? Locația, curățenia, materialele consumabile, terapia și alte costuri pe care le vom întâmpina pe parcurs.

Nu este o activitate cu profit financiar! Singurul care va avea profit va fi statul, administrația de la care am tot așteptat un loc special al copiilor cu conditie speciala.

Împreună, noi, părintii vom calcula și recalcula costurile și, dacă la început pare greu, cu timpul poate vom primi finanțare externă.

Decât sa fim doar indignati că nu ni se oferă, mai bine să ne unim interesele și să construim, de la bază, o încăpere albastră, pentru a ne integra în curcubeul social.

Eu cred în Sâmbata Albastră!”