Investițiile RAJA continuă cu un nou contract de lucrări ce vizează zona Predeal
Contractul de lucrări 43 – “Sursa de apă Valea Azugii. Stație de tratare și clorare Valea Azugii. Reabilitare rezervoare Predeal. Stație de pompare Joița” continuă dezvoltarea infrastructurii de apă în aria de acoperire RAJA SA din sudul județului Brașov.
Aproape 42 milioane de lei este valoarea investițiilor prevăzute în Contractul de lucrări semnat astăzi – 08 august 2022, care se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Odată cu semnarea acestuia, numărul contractelor atribuite crește la 54, dintr-un total de 56 de contracte prevăzute în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, sprijinit financiar de Comisia Europeană. La eveniment, alături de reprezentantul constructorului și conducerea RAJA SA, a participat și Președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu.
Implementarea acestui contract reprezintă un pas important pentru realizarea unei infrastructuri moderne și furnizarea de servicii de înaltă calitate, tuturor cetățenilor, cu atât mai mult cu cât orașul Predeal, împreună cu localitățile componente, constituie un punct important de interes turistic în zona Valea Prahovei. Modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă și a celui de preluare și tratare ape uzate menajere sunt direct corelate cu dezvoltarea durabilă a turismului, acesta fiind principalul sector economic din regiune.
„Cunosc acest proiect foarte bine și chiar am avut o discuție cu colegul meu de la Brașov. Aveți tot concursul meu și susținem în integralitate proiectul și conducerea RAJA. Noi ne asumăm foarte clar rolul de suport pentru dumneavoastră și chiar săptămâna aceasta avem o ședință de aprobare a indicatorilor pentru program. Urmărim atent toate lucrările, să vedem exact zona unde aveți nevoie de sprijin. Astfel, în momentul în care, conform graficului de execuție, ajungem la termenul limită, aceste lucrări să fie implementate în conformitate cu standardele de calitate”, a declarat Mihai Lupu, Președintele CJC.
Proiectul vizează lucrări de reabilitare și extindere a stației de tratare apă potabilă Valea Azugii și a sursei de apă de suprafață, reabilitarea rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile Susai, Cioplea, Nedioglu, Geizer și Mihai Viteazu, modernizarea Laboratorului Central, dar și lucrări de dezvoltare și adaptare la cerințele actuale a Gospodăriei de apă Joița. Acestea vin în completarea lucrărilor aflate deja în derulare prin Contractul de lucrări 30 care prevede reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție a apei potabile și a conductei de transport și aducțiune (inclusiv realizarea a peste 400 de branșamente), stații de tratare și de pompare a apei, precum și modernizarea și dezvoltarea sistemului de preluarea a apelor uzate în concordanță cu dezvoltarea zonei.
Asigurarea siguranței și a funcționalității serviciului, a calității apei furnizate și a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, creșterea gradului de acoperire în funcție de extinderea urbană sunt câteva dintre premisele care stau la baza evoluției durabile a unei regiuni.
Directorul General RAJA SA – Aurel Presură, a declarat: „Fără sprijinul autorităților locale, al Consiliului Județean Constanța nu putem să terminăm aceste proiecte. Progresul fizic al lucrărilor înregistrat la ora actuală este în jur de 60%. Avem mici probleme pe partea de achiziție echipamente, pentru că durează foarte mult. Monitorizăm cu atenție toți constructorii și nu am nicio emoție pentru implementarea acestor investiții”.
Proiectul prevede sisteme noi în 91 de localități. La data prezentei, se lucrează în 78 de localități, în cadrul a 94 de șantiere, majoritatea fiind deschise pe raza județului Constanța, iar în 13 localități lucrările au fost finalizate (Cotu Văii, Dumbrăveni, Plopeni, Movila Verde, Independența, Furnica, Tufani, Fântâna Mare, Comana, Tătaru, Jegălia, Gâldău, Iezeru). Până la ora actuală, pe parte de rețele apă/canalizare au fost realizați și decontați 616 km și conform termenelor contractuale, până la sfârșitul acestui an, per total 47 de localități vor beneficia de sisteme noi de alimentare cu apă și canalizare.