26 noiembrie 2024 4:32

Invitată să-şi lanseze volumul de versuri la Salonul Bookfest, Silvana Cojocăraşu a pătruns în Raiul Cărţilor

Salonul Internaţional de Carte Bookfest s-a desfăşurat la Bucureşti, între 24-28 mai 2017, având ca invitat de onoare ţara Premiilor Nobel, Suedia. Deschiderea oficială s-a făcut la înalt nivel diplomatic, în prezenţa oficialilor Suediei, Israelului (ţara invitată de onoare la ediţia anterioară) şi ai Statelor Unite, invitatul de anul viitor.Silvana

Invitată la acest Salon de carte cu prilejul lansării primului volum de poezii intitulat „Cantabis”, Silvana Cojocăraşu ne-a povestit care a fost atmosfera şi ce sentimente au încercat-o la întâlnirea cu nume celebre ale culturii româneşti: „Un salon de carte înseamnă un fel de “Rai al cărţilor”. Pentru cine iubeşte şi respectă cuvântul scris, acesta este locul unde trebuie să fii: sunt zeci de evenimente, mii de oameni interesaţi şi cunoscători, milioane de cărţi, milioane de cuvinte în care nu te pierzi, ci în care te regăseşti şi te redefineşti. Acesta a fost sentimentul meu, anul acesta, la Bookfest. Lansarea cărţii mele a fost emoţionantă, şi pentru mine, şi pentru cei prezenţi – mulţi mi-au spus că le-am transmis din emoţia mea. Am avut alături oameni avizaţi, personalităţi din domeniu, şi, în primul rând, oameni frumoşi, oameni care te îmbogăţesc prin chiar prezenţa lor. Îi respect, fac parte din lumea mea şi nu pot fi decât recunoscătoare, lor şi vieţii, că am putut clădi asemenea momente împreună (nu degeaba se spune că unii oameni vin în viaţa ta ca o binecuvântare, alţii ca o lecţie…)”.

Una dintre cele mai speciale intervenţii a  aparţinut doamnei Florica Cruceru, descendentă a unei vechi şi importante familii din Mangalia: “Silvana Cojocăraşu rămâne iremediabil legată de Mangalia, prin familie, prin rădăcini. Oraşul intebelic a avut o lumină, un farmec aparte, o esenţă care azi s-a pierdut: au creat aici Camil Petrescu şi mari scriitori şi pictori, Tonitza, Şirato, Paul Miracovici… Aici a trăit şi Ştefan Elefteriadis, pe care Silvana l-a cunoscut şi care îi ilustrează volumul. Locul are o istorie, o personalitate, un farmec ascuns care se transmite, misterios, celor aleşi. Silvanei i s-a transmis acest har, şi acest dar. Poezia ei cultivă simplitatea expresiei, formula concentrată prin care creează puternice imagini picturale.  Citirea versurilor este o desfătare. Ştiu sigur că Silvana Cojocăraşu va însemna un nume în literatura română.”

Editura Tracus Arte, care a editat volumul “Cantabis”, a avut un program plin de lansări, în fiecare zi, cu multe de titluri, inclusiv traduceri din literatura contemporană de limbă franceză, de la scriitori consacraţi, academicieni, până la debutanţi. Susţine, ca principiu editorial, criteriul valoric, în special în proiectele de editare a poeziei contemporane – domeniu în care se vinde şi se cumpără destul de puţin.

Editura este, de asemenea, partener cultural în România al Ambasadei Libanului la Bucureşti, modalitate de promovare reciprocă a celor două literaturi.

Nivelul şi calitatea unui eveniment cultural precum Bookfest înseamnă un lucru extrem de important: valoarea adevărată există. Şi pentru că actul cultural autentic nu lasă loc de false interpretări şi paranteze şi se face numai cu suflet, cu dragoste, am înţeles, o data în plus, că ceea ce rămâne şi ne rămâne este cultura, valoarea. Într-o societate desprinsă parcă din teatrul absurd al lui Ionesco, cu situaţii  dureroase şi nedrepte, pentru că nu sunt imaginate, ci se “trăiesc” pe viu, o societate în care se cultivă voit şi se promovează constant non-valoarea, faţada spoită, falsitatea intelectuală şi imoralitatea, ne rămâne creaţia – expresia vocii şi culturii autentice. Este sămânţa aceea care rămâne în pământ, nevăzută, chiar şi atunci când e călcată cu disperare în picioare, chiar şi pe sol arid. Ea este acolo. Şi cândva, nebănuit, într-o zi, va încolţi şi va răsări.