25 noiembrie 2024 6:00

Luna aceasta, la Mangalia, s-au înregistrat aproape 500 de viroze respiratorii şi peste 170 de pneumonii

Din fericire, deocamdată, gripa a ocolit Mangalia, în condiţiile în care la nivel naţional a făcut 48 de victime care au decedat în urma complicaţiilor, dar şi pe fondul unor alte afecţiuni. În schimb, numărul infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare a fost destul de ridicat de la începutul anului.

Astfel, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mangalia, care ţin o evidenţă clară a afecţiunilor de sezon, dar nu numai, au declarat pentru „Ediţia de Sud” că în luna ianuarie

s-au înregistrat 505 viroze respiratorii şi 183 de pneumonii. În luna februarie, numărul infecţiilor a fost 495, iar cel al pneumoniilor, 171. „Am avut o suspiciune de gripă raportată de un medic de familie din Mangalia, care nu a fost confirmată încă. Este foarte posibil ca numărul virozelor să fie, în realitate, mult mai mare, întrucât cazurile raportate au vizat prezentările la medicii de familie sau la spital. La acestea se adaugă răcelile şi virozele pe care oamenii şi le-au tratat singuri acasă”, a precizat dr. Mariana Petre din cadrul DSP Mangalia.

Nici elevii nu stau mai bine la acest capitol, majoritatea unităţilor de învăţământ confruntându-se cu numeroase cazuri de răceală, viroză şi chiar pneumonie, care i-au ţinut pe copii departe de ore.

De la sfârşitul anului, până în prezent, DSP Mangalia a primit 10.000 de doze de vaccin antigripal. Este vorba despre serul Influvac, produs în Olanda. Din acest total, au rămas disponibile doar 97 de doze pe care DSP le va trimite la Constanţa ca urmare a numărului mare de solicitări de administrare a acestui ser în rândul populaţiei. De acest vaccin au beneficiat cadrele medicale din Spitalul Municipal, cele de la Sanatoriul Balnear Mangalia, dar şi cele din dispensare. De asemenea, au fost protejaţi împotriva gripei bolnavii cu afecţiuni cronice, diabeticii, cardiacii etc., şi în general persoanele cu vârste peste 65 de ani.

Liste de aşteptare pentru administrarea vaccinului HPV

Reprezentanţii DSP Mangalia au mai declarat faptul că încă există multe persoane reticente la vaccin, care se tem de alergii ori reacţii adverse. „De fiecare dată am spus acest lucru, şi mă văd nevoită să repet. De-a lungul vremii, vaccinurile şi-au dovedit eficienţa, au eradicat multe boli grave. În ceea ce priveşte vaccinul antigripal, nimeni nu a suferit vreo reacţie alergică, vreo intoxicaţie şi nici nu s-a îmbolnăvit de gripă”, a spus dr. Mariana Petre.

Tot la DSP, a fost raportat un caz de rujeolă care, de asemenea, a făcut multe victime în special în rândul copiilor, şi al bebeluşilor sub 1 an în special. Este vorba despre o femeie în vârstă de 31 de ani din comuna 23 August. Potrivit reprezentanţilor DSP, din cauza epidemiei de rujeolă, vaccinul se administrează începând cu vârsta de 9 luni, cu toate că înainte acesta se făcea după vârsta de 1 an.

Dacă în cazul altor seruri, oamenii refuză să le fie administrate, inclusiv propriilor copii, când vine vorba despre vaccinul HPV care protezează împotriva infecţiei cu papiloma virus, la Mangalia, există chiar liste de aşteptare. Există, astfel, numeroase solicitări, însă vaccinul este adus în cantităţi foarte reduse, astfel că fetele şi femeile interesate să se protezeje împotriva cancerului de col uterin sunt nevoite să aştepte şi luni la rând. În general, acest tip de vaccin se administrează fetelor cu vârsta de 12 ani şi mare de 12 ani, dar şi femeilor de până la 65 de ani.

Revenind la afecţiunile de sezon, specialiştii recomandă ca persoanele care prezintă febră, dureri musculare, tuse, dureri în gât să evite aglomeraţiile, iar dacă sunt nevoite să iasă din casă să poarte măşti. De asemenea, sunt sfătuite să consume cât mai multe lichide, fructe şi legume şi să ia antitermice ori să folosească picături nazale doar la recomandarea medicului sau farmacistului. Dacă stările de rău se înrăutăţesc, trebuie să se prezinte la medicul de familie sau, în situaţii extreme, la Urgenţe.