Mangalia, tot mai aproape de o epidemie de Hepatită A. Peste 70 de cazuri depistate în şcoli!
Conducerea DSP Mangalia trage un semnal de alarmă ca urmare a depistării unui număr ridicat de cazuri de Hepatită A. Coordonatoarea Direcţiei de Sănătate Publică Mangalia, dr. Mariana Petre ne-a declarat că 90% dintre cazurile identificate au vizat elevii claselor I-VIII, dar şi preşcolari. „Cele mai multe cazuri de Hepatită A s-au înregistrat la Şcoala Generală nr. 4 Neptun. Părinţii copiilor neinfectaţi au fost atât de revoltaţi şi speriaţi, încât au refuzat să-i mai trimită la şcoală. După constatarea acestei situaţii deosebite, am dispus luarea unor măsuri rapide de dezinfectare a întregii unităţi şcolare, cu o atenţie sporită în grupurile sanitare. De asemenea, am informat conducerea şcolii cu privire la riscurile producerii unei epidemii, dar şi cu privire la regulile ce trebuie urmate. Astfel, am solicitat ca toate grupurile sanitare să fie dotate cu săpun şi hârtie igienică. În acelaşi timp, am făcut un mic instructaj care să fie prezentat elevilor şi cadrelor didactice. Copiii au fost sfătuiţi să se spele cu apă şi săpun pe mâini după ce ies de la toaletă. La nivelul Mangaliei, cazurile de Hepatită A au fost destul de numeroase, mai exact peste 70. La fiecare instituţie de învăţământ au existat cel puţin două-trei cazuri. Primul caz depistat a fost al unei fetiţe ce locuieşte într-un cartier nevoiaş din oraş. Cum în familie, respectiv comunitate nu au fost luate măsuri de igienă, virusul s-a extins şi instalat în special în incinta şcolilor şi creşelor, ştiindu-se faptul că cei mai vulnerabili la această afecţiune sunt copiii”, ne-a spus
dr. Mariana Petre.
Simptomele cele mai frecvente sunt somnolenţă, apatie, lipsa poftei de mâncare, stare de moleşeală, apariţia icterului, ce-i drept, mai rar. Boala se tratează prin repaos la pat, regim alimentar, consum de legume şi fructe, alimente uşor digerabile. Conducerea DSP Mangalia sfătuieşte copiii să aibă la ei stiluţe cu dezinfectant sau şerveţe umede antibacteriene, să se spele cu apă şi săpun, cele din urmă având puterea de a distruge virusul. În cazul în care se doreşte depistarea bolii prin analiză a sângelului, proba se recoltează doar la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. „Hepatita A este o pată pe faţa României, având în vedere că OMS ne monitorizează permanent şi constată că numărul de cazuri este în continuă creştere. Regulile minime de igienă sunt hotărâtoare pentru ţinerea la distanţă a virusului Hepatitei A care apare în familii, grupuri ce locuiesc în condiţii precare”, a mai precizat dr. Mariana Petre.
Hepatita A sau boala mâinilor murdare este o infecţie a ficatului cauzată de un virus de tip ARN care este transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate. Spre deosebire de viruşii hepatici B şi C, Hepatita A nu determină o infecţie cronică asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit şi este cunoscut ca fiind cea mai frecventă cauză de inflamaţie hepatică.
Cele mai frecvente căi de transmitere a Hepatitei A sunt:
- ingerarea alimentelor şi a apei ce au intrat în contact cu materii fecale infectate;
- omiterea procesului de spălare a mâinilor după utilizarea toaletei;
- utilizarea instrumentelor de mâncat/băut folosite în prealabil de o persoană infectată;
- sexul neprotejat.
Există câteva grupuri care prezintă un risc ridicat de a contacta Hepatita A:
- copiii care trăiesc în comunităţi precum creşe, grădiniţe etc.;
- adulţi care trăiesc în condiţii aglomerate şi nesanitare;
- vizitatori ai ţărilor cu prevalenţă ridicată de Hepatita A;
- persoanele active sexual.
De asemenea, există situaţii care favorizează trasmiterea virusului Hepatic A:
- dezastrele naturale precum inundaţii, cutremure etc. când apa potabilă poate fi cu usurinţă contaminată cu virusul Hepatic A.
Câteva măsuri de prevenire:
- spălarea mâinilor cu apă şi săpun după fiecare utilizare a băii, înainte şi după prepararea şi mâncarea alimentelor sau după schimbarea scutecelor;
- evitarea mâncărurilor insuficient gătite (fierte, coapte, prăjite);
- protejarea în timpul contactelor sexual.