28 aprilie 2024

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, participă la Școala de Vară a Pacienților Cronici, eveniment ce are loc la Saturn

În perioada 04 – 11 septembrie 2019, se desfășoară, la Saturn, cea de a V-a ediție a „Școlii de Vară a Pacienților Cronici”, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR), în parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia și sustinuta de BBraun Romania, Diaverum Romania, Metadib – Horezu, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, THR Marea Neagră.  Vor participa la eveniment Sorina Pintea – Ministrul Sănătatii, Vasile Ciurchea, presedinte CNAS, Cristian Radu, primarul Municipiului Mangalia, conf. dr. Liliana Tuța – presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Participa circa 80 de pacienti cu transplant, alături de pacienti aflati pe listele de asteptare si in dializa, precum si insotitori ai acestora. Acestia primesc informatii necesare in monitorizarea starii de pacient cronic, de la specialisti – medici, psihologi, nutritinisti, kinetoterapeuti etc. – fac schimb de experienta, socializeaza.

Scoala de vara a pacientilor cronici este un concept care vizeaza pregatirea pacientului cu insuficienta functionala cronica de organ vital pentru a face fata vietii de pacient cronic, pentru a-si creste calitatea vietii si a se integra in societate, printr-un automanagement integrat care sa vizeze pe lângă latura medicala a vietii sale si alte laturi, precum cea psihologica, de comunicare, nutritie, socializare etc.

Sunt circa 4000 pacienti in stare post transplant și mai puțin de 20 de medici care sa se ocupe de monitorizarea lor, in cele 7 centre de transplant care functioneaza in tara. Pentru acestia niciun psiholog sau nutritionist dedicați acestui segment. Din pacate, nici în cazul dializei situația nu este mai bună: sunt prea puțini medici, la un număr foarte mare de pacienți. In consecinta, timpul doctorilor acordat unui pacient este limitat si de aici imposibilitatea ca la pacient sa ajunga informatii suficiente. Pornind de la aceste considerente, Asociatia Transplantatilor din Romania a gandit si implementeaza, de 5 editii, proiectul „Școala de Vară a Pacientilor Cronici.”

Activitatile se desfasoara sub forma de ateliere, cuvantul cheie fiind NONFORMAL. Organizatorii solicita specialistilor care conduc atelierele, creativitate si flexibilitate in organizarea atelierelor, asa incat sa implice si sa activeze toti participantii in ceea ce se intampla in spatiul si timpul alocate activitatii.

„Telefoanele suna la asociatie si pacientii pun o imensa varietate de intrebari: cer informatii despre stari pe care le intalnesc in viata cotidiana, despre afectiuni noi cu care se intalnesc, despre unde sa se adreseze in situatii medicale nou aparute, cum ar trebui sa isi organizeze hrana si ar trebui sa mai enumar multe, multe situatii. La fel se intampla si in spatiul virtual. Ne intalnim la Scoala de vara a pacientilor cronici, tocmai pentru a lamuri parte din aceste intrebari, poate si altele, pentru a vorbi de noutati medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi si obligatii sociale. Ce este mai important, pacientii au posibilitatea sa discute cu specialisti in alte conditii de spatiu si timp decat cele din cabinete. Nu in ultimul rand, vom aloca timp discutiilor privind organizarea si activitatea ATR, importanta organizarii pacientilor pentru a-si sustine drepturile, socializarii si promovarii talentelor participantilor. De la activitatile Scolii de vara a pacientilor cronici, cu totii plecam mai „invatati”, mai increzatori si mai bine orientati in hățișurile vietii de pacient cronic”, precizeaza Gheorghe Tache, presedinte ATR.

Parteneri media: Agerpres, Revista Politici de Sananate, Scoala Pacientilor.