25 noiembrie 2024 16:34

Până la toamnă, autorităţile publice locale vor să lase în picioare doar două barăci! Evacuările continuă în aprilie!

midDespre cartierul M.I. Dobrogeanu s-au scris rânduri multe de-a lungul anilor, fiind descrise în amănunt atât condiţiile de locuit, rata mare de infracţionalitate şi mizeria ce înconjoară acele clădiri inestetice, şubrede, practic un adevărat focar de infecţie. Locatarii barăcilor, în număr de peste 100, au fost şi sunt blamaţi, acuzaţi că nu muncesc, că stau doar cu mâinile întinse la ajutoarele sociale date de stat, că se ţin doar de fărădelegi (furturi, tâlhării, vătămări corporale, jocuri de noroc etc.) şi că nu îşi achită facturile pentru utilităţi. Mai mult, pe seama lor este pusă mizeria de nedescris din cartier unde se aruncă ambalaje, resturi menajere şi alte deşeuri cu miros pestilenţial.

Din păcate, soarta zecilor de copii care trăiesc în acele condiţii inumane nu impresionează, comunitatea locală nefiind sensibilă la spaţiul mic în care cresc (o încăpere adăposteşte şi 16 suflete!) şi nici la faptul că abandonul şcolar este în floare. Copiii sunt luaţi la pachet cu părinţii leneşi şi infractori, iar în viitorul apropiat vor avea şi mai mult de suferit.

După cum se ştie, anul trecut au fost evacuate 10 familii, existând hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens.

 

Se aşteaptă acordul MapN pentru demolarea celor patru clădiri

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Mangalia, începând cu data de 1 aprilie 2017, vor avea loc noi evacuări puse în practică tot de către un executor judecătoresc. Până atunci, spun reprezentanţii Primăriei Mangalia, va avea loc un schimb de corespondenţă între Serviciul de Asistenţă Socială, şi MApN, întrucât în anii 80’, ministerul a dat în administrare terenul şi clădirile administraţiei publice locale de la acea vreme. Cum intenţia edilului Cristian Radu de a demola barăcile nu poate fi pusă în aplicare fără acordul MapN, se poartă discuţii şi se verifică în arhivă dacă acea zonă este sau nu cadastrată.

Oricum, până la toamnă acest schimb de informaţii şi dialog se vor finaliza astfel că din cele 6 barăci, vor rămâne în picioare doar 2. Vor fi alese clădirile cele mai rezistente, acestea urmând să fie ocupate doar de către persoanele care stau cu forme legale în Mangalia şi care muncesc. Ceilalţi locatari ai barăcilor insalubre vor fi evacuaţi şi trimişi în zonele de unde provin. Prin aceste măsuri se doreşte eliberarea cartierului de infractori, care au la activ mai multe fapte penale, în special furturi şi tâlhării.

În prezent, în acest cartier locuiesc 90 de familii, însă din luna aprilie numărul acestora se va tot împuţina până va ajunge la câteva zeci, potrivit autorităţilor publice locale. Tot reprezentanţii Primăriei Mangalia au mai precizat că în zonă vor fi construite locuinţe sociale, astfel ca orice urmă de baracă să dispară pentru totdeauna.