24 noiembrie 2024 4:20

Peste 500 de porumbei înscrişi în cursa finală “Black Sea One Loft Race“

150 de crescători cu peste 500 de porumbei s-au înscris în cursa finală a concursului internaţional “Black Sea One Loft Race“. Evenimentul s-a desfăşurat la Mangalia, pe Columbodromul aparţinând consilierului local Marian Guţă. Proprietarii păsărilor, provenind din România, Danemarca, Olanda, Lituania, Turcia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Belgia şi Franţa, au aşteptat, la Columbodromul din Mangalia, timp de şapte ore, sosirea favoriţilor lor. Porumbeii au plecat din Cuza Vodă (judeţul Botoşani) la primele ore ale dimineţii şi au trecut linia de finish după orele amiezii.

„Am venit la Mangalia pentru că sunt pasionat de porumbei, iar columbodromul de aici este unul important în România. Trebuie să ai timp liber pentru această pasiune, să fii alături de porumbeii pe care îi creşti acasă. În ceea ce priveşte porumbeii de pe columbodrom, aici contează foarte mult originile păsării, pentru că, de pui, toţi sunt hrăniţi şi întreţinuţi la fel, timp de trei luni, pentru ca, apoi, să se întreacă într-o cursă foarte grea“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, regizorul Ion Cărmăzan, prezent la concursul de la Mangalia.

Numărul porumbeilor participanţi în această cursă a fost de peste 700, însă, în finală, numai 502 au luat startul de la Cuza Vodă.

Un porumbel crescut pe un columbodrom îl costă pe proprietar 150 de euro, bani cu care este întreţinut timp de trei luni. Columbodromul devine, astfel, casa păsărilor la care, în momentul în care sunt transportate într-o altă localitate, acestea revin cu siguranţă. Cursa dintre Cuza Vodă şi Mangalia, de peste 500 de kilometri, este considerată una dificilă. O parte a porumbeilor plecaţi din judeţul Botoşani nu au mai ajuns la linia de final.

Câştigătorii cursei nu sunt, întotdeauna, şi primii veniţi. A fost şi exemplul câştigătorului acestei competiţii, un porumbel aparţinând lui Cosmin Olteanu, din Urlaţi, judeţul Prahova. Micuţa pasăre a sosit în urma altor concurenţi însă a fost prima care a intrat în “hotspot“, timp în care primii sosiţi au rămas, pe acoperişul crescătoriei, pentru a-şi trage sufletul.

Prin regulament, porumbeii câştigători au fost scoşi la licitaţie. Premiile competiţiei, constând în bani şi cupe, au fost oferite la finalul cursei ce a ţinut cu sufletul la gură columbofili români şi străini, deopotrivă.