3 mai 2024

Piaţa imobiliară din sudul litoralului, în creştere

Piaţa imobiliarelor cunoaşte, potrivit experţilor din zona sudului litoralului, o uşoară revigorare a preţurilor, după o perioadă însemnată de timp, în care trendul a fost unul continuu descendent. Programul “Prima Casă” a fost cel care a reuşit să menţină pe linia de plutire piaţa a imobiliarelor, dar şi investiţiile făcute de oameni cu dare de mână, din ţară şi din străinătate, care şi-au cumpărat, la malul mării, apartamente de vacanţă.

Potrivit agenţilor imobiliari din zonă, primăvara este anotimpul în care preţurile la case şi la terenuri încep să crească. Cu toate acestea, comparativ cu anii 2007-2008, când a avut loc boom-ul imobiliar în toată România, apartamentele, casele, dar şi terenurile pot fi achiziţionate, în sudul litoralului, cu preţuri chiar şi cu 50% mai ieftine.

În acest moment, preţul unei garsoniere de circa 20 metri pătraţi, într-o zonă periferică, este de 10.000 de euro, dar poate ajunge şi la 35.000 de euro în zone centrale. Un apartament cu două camere, confort 3, într-o zonă mai slab cotată este de 17.000 de euro, putând ajunge şi la 40.000 de euro pe strada Rozelor sau pe Bulevardul Callatis. Pentru trei camere, proprietarii apartamentelor situate în zone periferice cer între 34.000 de euro şi 42.000 de euro, iar pentru un imobil identic, central, aceştia solicită între 40.000 de euro şi 45.000 de euro. Apartamentele cu patru camere au preţuri cuprinse între 37.000 de euro şi 45.000 de euro, însă acestea sunt cel mai puţin căutate de către cumpărători.

Casele vechi, cu trei camere, în carierele mărginaşe au preţuri cuprinse între 35.000 de euro şi 45.000 de euro. “Casele noi, cu etaj, precum şi vilele, au preţurile fixate în funcţie de zonă, amplasament, materialele folosite la construcţie şi dotările interioare. Cele mai ieftine sunt cele la gri sau la roşu, pe care le puteţi găsi chiar şi la 40.000 de euro, cu un teren aferent de 500 de metri pătraţi“, afirmă Daniela Mureşan, managerul general al unei firme de imobiliare din Mangalia. “Avem, însă, şi vile la cheie, cu toate dotările, la 300.000 de euro”.

Cele mai valoroase vile sunt cele situate pe malul mării, în curtea spitalului: acestea au cel puţin cinci camere şi sunt complet mobilate.

În ceea ce priveşte terenurile extravilane şi, în special cele agricole, acestea sunt cele mai căutate de pe întreaga piaţă imobiliară. Este unica piaţă imobiliară care a crescut constant, în ciuda crizei economice. În momentul în care, la agenţiile imobiliare apare o ofertă pentru terenuri agricole, cumpărătorii profită imediat de ea, iar anunţul nu zăboveşte pe site-urile de specialitate mai mult de o săptămână.

Foarte puţini investitori gândesc pe termen lung

De ani de zile, litoralul sudic aşteaptă să fie redescoperit de turiştii români, dar mai ales de cei de peste hotare. Şi, tot de decade întregi, unităţi hoteliere, unele cu o capacitate de sute de locuri de cazare, sunt lăsate în paragină, din cauza unor aşa zişi investitori, în fapt persoane ce nu au avut absolut nimic de a face cu turismul şi care au căutat doar un profit rapid, pe termen scurt. Cel mai bine iau pulsul investiţiilor în turism agenţii imobiliari, care, de la an la an, constată atât lipsa de interes unor patroni care şi-au abandonat activele, lăsându-le în voia sorţii, cât şi interesul crescut al altora pentru anumite staţiuni.

Daniela Mureşan este de părere că, deocamdată, românii cu bani sunt în căutarea unor afaceri rapide, generatoare de profit imediat, fiind mai puţin interesaţi de investiţii pe termen lung. „La polul opus sunt investiţii masive realizate în ultimii ani, care au ridicat staţiuni, precum Venus, ce are, la ora actuală, toată paleta de oferte turistice, de la două la cinci stele. Un concept nou pentru ţara noastră, dar larg răspândit în staţiuni precum cele din Antalia, de exemplu, este cel al proprietăţii temporare. Este cazul unui complex turistic din 23 August, unde, pe câteva hectare, a fost ridicat un complex de apartamente achiziţionate prin această metodă şi care dispune de absolut toate cele necesare unui sejur de cinci stele”, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, managerul general al agenţiei imobiliare, Daniela Mureşan.