19 mai 2024

Poeta Silvana Cojocăraşu a promovat tradiţiile populare româneşti la Festivalul Literar „Noaptea albă a Poeziei” desfăşurat în Italia

 

Cel mai important eveniment literar din sudul Italiei, „Noaptea albă a Poeziei”, s-a desfăşurat între 2-5 septembrie 2022 în mai multe oraşe din regiunea Puglia. Centrele istorice din Ruvo, Molfetta, Giovinazzo şi Bari au devenit locul în care poezia contemporană s-a recitat în cele mai frumoase limbi literare şi dialecte din mai multe ţări. Organizatorii – Accademia delle Culture e dei Pensieri del Mediterraneo, alături de Ministerul Culturii din Italia, Regiunea Puglia, municipalitățile gazdă ale evenimentului și fundații private şi-au propus ca anul 2022 să devină o ediţie specială, cu participare internațională, după doi ani de restricţii, în care comunicarea nu s-a putut realiza decât prin platformele on-line. Succesul a fost răsunător, atât în rândul publicului, deschis, atent și entuziast, cât și în presa din peninsulă.
Președintele Academiei și unul dintre cei mai importanți poeți contemporani din Italia, Nicola De Matteo, alături de colaboratorii săi, directorul artistic Gianni Antonio Palumbo, poeţii şi criticii literari Vito Davoli, Assunta Spedicato, Elisabetta Stragapede, Angela Di Liso, Elena Diomede, Marta Pisani, precum şi invitații speciali ai acestei ediţii, scriitorul sicilian şi editorul Beppe Costa, poeta portugheză Maria Joăo Cantinho, scriitoarea Anna Santoliquido (tradusă în limba română, și admiratoare a iei românești) au ţinut să sublinieze că au dorit să realizeze un vis: „Noaptea albă a Poeziei din acest an este extraordinară. Vă aşteptăm să ascultaţi poezie rară, într-o atmosferă învăluitoare, voci unice. Sunt aici editori, artişti şi poeţi, valori incontestabile în ţările pe care le reprezintă. O mare de poezie, plină de frumusețe și sunete. Puglia a devenit o vitrină a literaturii contemporane mondiale.”
Lecturile publice, desfăşurate în fiecare seară, inclusiv sub forma unor itinerarii istorice ale orașelor, au fost presărate cu momente artistice susţinute de artişti italieni. Pentru ediţia din acest an, organizatorii au venit cu ideea ca poeții participanți, alături de cărţile lor, să-şi poată prezenta ţara sau oraşul pe care-l reprezintă prin simboluri personale şi locale, creându-se astfel această „vitrină culturală”, expresie a diversităţii de culturi şi civilizaţii unite prin vocea Poeziei.
România a fost reprezentată de Silvana Cojocăraşu, care a suţinut lecturi publice din creaţia proprie în limbile română şi italiană, fiind deţinătoarea mai multor premii literare în Italia.
„Ca simboluri care să mă reprezinte şi să arate, în acelaşi timp, poezia locurilor de unde vin şi povestea mea în lume am ales, după îndelungă gândire, o ie din in ţesut la război şi cusută de mână, ce are mai bine de o sută de ani, a aparţinut străbunicii mele, născută în 1899 la Caracicola (Limanu de azi), un goblen cu motive româneşti lucrat de mama mea în copilărie, spre sfârşitul anilor ’50, precum şi mileuri lucrate cu migală de bunicile mele, în copilăria mea, printre poveşti despre lumea de altădată. Sunt mici simboluri care poartă amintiri şi spun, fiecare în felul lor, o poveste „cusută” de-a lungul generaţiilor familiei mele. Emoţia de a le trece, pentru prima dată, de pragul casei mele şi de le arăta lumii este copleşitoare, egalată doar de emoţia pe care am simţit-o când limba mea maternă, limba română, s-a auzit în nopţile albe ale Poeziei.”