23 noiembrie 2024 5:54

Premieră! Intervenţii ORL şi Oftalmologice la Spitalul Municipal Mangalia

În ultimii ani, conducerea spitalului Municipal Mangalia a făcut numeroase demersuri în vederea îmbunătăţirii serviciilor medicale prestate în favoarea pacienţilor care trec pragul unităţii sanitare. Astfel, în ultima perioadă au fost înfiinţate secţii noi şi au fost aduşi mai mulţi medici cu scopul ca aproape toate specialităţile să fie acoperite, iar bolnavii să nu mai fie nevoiţi să se adreseze unităţilor din Constanţa sau chiar din Capitală.

În acest moment, în cadrul Spitalului Municipal Mangalia îşi desfăşoară activitatea aproximativ 50 de medici, printre secţiile nou-înfiinţate aflându-se Oncologie, ORL, Oftalmologie, Dermato-venerice etc.

Managerul spitalului, dr. Liviu Mocanu ne-a declarat că în scurt timp intenţionează să extindă cabinetele ORL şi Oftalmologie. „Iniţial, ne-am propus ca specialităţile Oncologie, ORL şi Oftalmologie să fie mutate în incinta Policlinicii Mangalia, la etajul al II-lea. Ulterior, am considerat că ar mai benefic pacienţilor să nu funcţioneze doar ca şi cabinete destinate exclusiv consultaţiilor, ci ca şi secţii în care să se facă intervenţii chirurgicale, aici mă refer la ORL şi Oftalmologie. Cum acest lucru presupune şi amenajarea unor saloane post-operator, spaţiile repartizate în Policlinică se dovedeau mult prea reduse, nerămânând loc şi pentru saloane de terapie intensivă. În consecinţă, ne-am gândit, ne-am organizat şi am decis ca aceste cabinete de ORL şi Oftalmo, dotate cu saloane post-operator cu câte două paturi, să fie amenajate în incinta Pavilionului C al spitalului. Concret, vor putea fi efectuate o serie de intervenţii cum ar fi timpanoplastii, implant de cristalin şi corectarea strabismului la copii”, a precizat directorul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu.

O altă decizie luată de către conducerea unităţii sanitare o constitue achiziţia de aparatură performantă necesară pentru efectuarea unei serii ample de intervenţii, simple sau complicate, în funcţie de specialităţile medicale. Un exemplu în acest sens îl reprezintă intenţia de cumpărare a unui electrocauter pentru Dermato-venerice, cu ajutorul căruia se pot face intervenţii în cazul tumorilor tegumentare, cum ar fi nevi, aluniţe etc. De asemenea, se doreşte dotarea spitalului cu un fibroendoscop necesar la efectuarea unor gastroscopii, colonoscopii etc. Managerul spitalului, dr. Liviu Mocanu a mai spus că pentru utilizarea corectă şi precisă a acestui aparat vor fi trimişi la cursuri de specializare medicul internist, dr. Dan Lefter şi medicul chirurg, dr. Răzvan Ilie.

„Achiziţionarea acestor aparate va putea fi posibilă întrucât, recent, de la bugetul local, au fost alocate 5 miliarde de lei, bani pe care îi vom folosi pentru plata utilităţilor, combustibilului şi tichetelor de masă pentru personalul angajat. Astfel, fondurile proprii vor fi direcţionate către aparatura medicală de care avem nevoie”, a mai precizat managerul unităţii sanitare din Mangalia.