3 mai 2024

Primăria pregăteşte sancţiuni drastice pentru furtul de capace de canalizare, publicitatea în cimitire sau refuzul strângerii dejecţiilor câinilor de companie

Consilierii locali din Mangalia vor fi chemaţi, în scurt timp, să aprobe un nou regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului. O variantă a acestui regulament a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul primăriei urmând ca, după primirea sugestiilor din partea cetăţenilor, acesta să fie îmbunătăţit şi trimis spre aprobare aleşilor urbei.

Pe lângă prevederile obişnuite ale unui regulament de bună convieţuire între locuitorii Mangaliei, actul cuprinde şi sancţiunile pe care le vor primi atât persoanele fizice, cât şi cele juridice în cazul în care vor încălca măsurile aprobate de consilierii locali. Iar sancţiunile nu sunt deloc mici. Astfel, vor primi de la 1.500 de lei la 2.500 de lei persoanele fizice şi de la 2.000 de lei la 2.500 de lei agenţii economici care nu îşi întreţin faţadele clădirilor şi instalaţiile aferente imobilelor, magazinelor, chioşcurilor şi tonetelor, prin lucrări de reparaţii, zugrăvire sau vopsire. Aceleaşi amenzi vor fi aplicate în cazul în care dumneavoastră, cetăţenii oraşului, nu veţi asigura curăţenia, dezinsecţia şi deratizarea locuinţelor pe care le deţineţi, a blocurilor şi spaţiilor din jurul acestora, a anexelor gospodăreşti etc.

Cu sume ceva mai mici, de la 500 de lei la 2.000 de lei vor fi sancţionate asociaţiile de proprietari nu îşi afişează, la loc vizibil, tabelul cu toţi locatarii sau chiriaşii şi numărul de persoane din fiecare apartament, alături de graficul cu orele de odihnă. Aceeaşi amendă o veţi primi pentru spartul seminţelor sau aruncatul gumei de mestecat şi a mucurilor de ţigară pe domeniul public sau pentru scrierea şi desenarea pe clădiri, stâlpi electrici, pe mobilierul urban sau pe statuile şi monumentele din Mangalia. Spălarea autovehiculelor în faţa blocului vă va aduce sancţiuni cuprinse între 500 de lei şi 1.500 de lei, în timp ce utilizarea apei din cişmele, puţuri sau fântâni arteziene în acelaşi scop este amendată cu 500-2.500 de lei.

 

Extinderea cimitirelor fără autorizaţie – 2.500 de lei!

 Cu sume cuprinse între 500 de lei şi 2.500 de lei veţi fi amendaţi în cazul în care, fără autorizaţie sanitară şi fără acordul autorităţilor v-aţi apuca să extindeţi cimitirele de pe raza oraşului! Şi cam aceleaşi amenzi le veţi primi dacă preparaţi mortarul sau betonul pe domeniul public sau dacă executaţi lucrări la anexele gospodăreşti (coteţe, şoproane, pătule, împrejmuiri adăposturi de animale şi păsări etc) din materiale uşoare, care lezează aspectul estetic şi urbanistic.

Amatori de petreceri în în cort: dacă nu aveţi autorizaţii legale şi nu aţi achitat taxele pentru aceast hobby, riscaţi amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Şi, de aceeaşi amendă veţi “beneficia” şi în cazul parcării autoturismelor pe trotuare sau dacă vă expuneţi autovehiculul, spre vânzare, pe domeniul public.

Pe lângă faptul că Poliţia Naţională vă va întocmi dosar penal, angajaţii Primăriei Mangalia vă vor amenda cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei atât pentru furtul capacelor de canalizare, cât şi pentru achiziţionarea acestora.

 

Sancţionaţi pentru lipsa biletului doar călătorii, nu şi şoferii

Pentru cei ce se racordează ilegal la reţelele de apă, iluminat, termoficare, amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 2.500 de lei. Un cuantum maxim de 1.500 de lei vor primi şi agenţii economici aflaţi pe arterele principale care, în timpul sărbătorilor de iarnă, nu îşi montează în beculeţe ornamentale. Acestea trebuie să cuprindă jumătate din vitrine şi trebuie menţinute în funcţiune de la 1 decembrie şi până pe 7 ianuarie a anului următor.

Şi publicitatea ilegală costă: de la 500 de lei la 2.500 de lei, în cazul în care lipiţi afişe şi anunţuri publicitare în alte locuri decât cele autorizate. De aceeaşi sumă sunteţi pasibili în cazul în care vă decideţi să vă faceţi publicitate firmei în… cimitire!

Ştiţi, desigur, haosul ce domneşte în mijloacele de transport în comun în timpul verii sau că nu v-au mai fost eliberate bilete de călătorie la nivel local de foarte mulţi ani. Iată că vestea bună nu vine pentru călători, ci pentru… transportatori! Printre sancţiunile prevăzute de actualul regulament nu figurează obligativitatea eliberării de bilete! Sunt stipulate, pentru şoferii de microbuze şi autobuze, sancţiuni cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei numai pentru oprirea între staţii sau pentru schimbarea traseului stabilit de Consiliul Local şi amenzi între 800 de lei şi 1.500 de lei pentru depăşirea numărului maxim de călători.

În schimb, cel ce va fi sancţionat pentru lipsa biletului este … călătorul! Astfel, dacă este prins fără bilet sau fără un abonament valabil, acesta va primi o amendă cuprinsă între 1.200 de lei şi 2.000 de lei. Aceeaşi sumă o va achita dacă transportă animale vii sau păsări, dacă forţează uşile sau le blochează, dacă refuză să prezinte actul de identitate organului de control sau dacă sparge seminţe, dacă bea alcool sau consumă alimente în mijlocul de transport în comun.

În fine, între 700 de lei şi 1.000 de lei vor primi posesorii de vehicule cu tracţiune animală prinşi pe teritoriul municipiului, circulaţia cu astfel de atelaje fiind interzisă.

 

Răscolitul în tomberoane – până la 1.500 de lei

Imensa groapă de gunoi de pe strada Portului, unde o binecunoscută firmă ce a efectuat despăduriri masive la nivel local a găsit de cuviinţă să arunce resturile de copaci şi arbuşti, poate deveni o sursă bună de venituri pentru bugetul local. Asta deoarece regulamentul înaintat consilierilor locali prevede ca firmele care vor arunca sau depozita deşeuri care afectează siguranţa sau buna vecinătate a materialelor urât mirositoare pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.500 de lei şi 2.500 de lei. Cu aceleaşi sume riscă să fie sancţionate şi asociaţiile de proprietari care nu îşi adună zăpada din faţa imobilelor sau nu împrăştie materiale antiderapante, ori care nu elimină ţurţurii de pe steaşina clădirii.

Persoanele prinse răscolind în tomberoane – şi, din păcate, numărul acestora este foarte mare – riscă sancţiuni la fel de mari: de la 1.000 la 1.500 de lei. În fine, scuipatul pe stradă sau aruncarea ambalajelor şi a cojilor de seminţe în locurile publice vă vor scoate din buzunar, în mod binemeritat am zice noi, până la 1.500 de lei.

Firma de salubrizare a oraşului este pasibilă de sancţiuni drastice, de până la 2.500 de lei, în cazul în care nu asigură recipiente pentru resturile menajere, nu colectează întreaga cantitate de gunoi acumulată în tomberoane, nu efectuează curăţenia pe domeniul public sau dacă – un caz des întâlnit – nu transportă, în aceeaşi zi resturile vegetale rezultate din tăierile spaţiilor verzi.

 

Nu aveţi mănuşi şi pungi pentru dejecţiile căţelului? Amendă de până la 1.500 de lei

S-a terminat cu poiata din faţa blocului: creşterea păsăretului domestic se va putea face doar în zona cuprinsă de strada Matei Basarab-Munteniei-1 Mai-G-ral Dragalina-Boerescu-Matei Basarab. Tot aici va fi unicul areal destinat creşterii iepurilor.

În ceea ce priveşte animalele de casă, veţi avea voie să le creşteţi doar în perimetrele George Enescu-Aexandru Ilaş-intersecţia cu Mihai Racoviţă-str. Munteniei-Dumitru Ana-G-ral Dragalina-str. Gării-Ion Mecu-M.I. Dobrogeanu-Teodor Răşcanu-Gh.Neţoi-Ion Ghica şi str. Garabet Ibrăileanu-Gib Mihăescu-Pompiliu Constantiniu.

Creşterea păsărilor sau a animalelor de curte în afara zonelor permise vă atrage sancţiuni de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Amplasarea de cuşti pentru maidanezii aciuaţi la blocuri, precum şi hrănirea câinilor şi pisicilor vagaboande pe domeniul public vă vor aduce aceleaşi amenzi usturătoare.

În cazul în care poliţiştii locali îşi vor face datoria până la capăt, iar actualul regulament va intra, în cele din urmă, în vigoare, este posibil să vedem, la fel ca în orice oraş civilizat din ţară sau din străinătate, proprietari de câini înarmaţi cu pungi şi mănuşi, care să strângă dejecţiile “odraslelor” patrupede, lăsate aburinde pe mijlocul trotuarelor. Mai mult, plimbarea căţeilor prin locurile de joacă ale copiilor sau pe spaţiul verde aparţinând domeniului public şi special semnalizat în acest sens vor scoate din buzunarul proprietarilor de câini de companie sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei.

Mai trebuie să ştiţi că, odată adoptat regulamentul de bună convieţuire între mangalioţi, riscaţi amenzi de la 1.000 de lei la 2.500 de lei dacă vă apucaţi să plantaţi arbori sau arbuşti fără autorizaţie de la primărie sau dacă păşiţi pe… iarba verde! Sancţiunea este similară în cazul asociaţiilor de proprietari care nu îşi cosesc iarba din faţa blocului sau nu îşi udă gazonul “ca la carte”.

În cazul în care toate aceste reguli vă vor face ceva mai irascibili şi veţi dori să admonestaţi reprezentanţii Primăriei, gândiţi-vă de două ori: riscaţi amenzi suplimentare, de la 1.000 de lei la 2.000 de lei dacă atingeţi prestigiul sau ameninţaţi funcţionarul public împuternicit să aplice prevederile actualului regulament. Vă reamintim şi cine are dreptul să vă sancţioneze: primarul şi împuterniciţii acestuia, poliţiştii locali, ofiţerii şi agenţii Poliţiei Române, jandarmii.