Problema deșeurilor marine, ținută sub control prin amenzi și educație. Municipalitățile din zona litorală, absente de la workshop
Peste 30 de reprezentanți ai instituțiilor abilitate să ia măsuri în ceea ce privește reducerea deșeurilor de pe plajele românești au fost prezenți la workshop-ul ”Implicarea stakeholderilor în prevenirea și reducerea deșeurilor marine”, ce a avut loc la Hotel IBIS Constanța, pe 5 martie. Scopul workshop-ului a fost de a interconecta datele privind deșeurile marine, existente la nivelul instituțiilor publice și de a stabili un cadru de măsuri privind reducerea deșeurilor. Workshop-ul face parte din cadrul proiectului ”Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine”- MARLITER.
Printre participanții la workshop s-au numărat reprezentanți ai Administrației Naționale de Pescuit și Acvacultură, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Cercetării și Inovării, APMCT, Universitatea Maritimă Constanța, Universitatea Ovidius Constanța, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”, GeoEcoMar, INCDD Tulcea. Toți participanții au fost împărțiti pe două grupuri de lucru, focusate pe 2 subiecte de interes:
Care sunt instituțiile care colectează date privind situația deșeurilor marine și ce date au colectat?
Măsuri de management deșeuri aplicate până la ora actuală.
Concluziile emise în urma acestor grupuri de lucru sunt:
O mică parte dintre instituții colectează acest tip de date, fără a avea neapărat continuitate sau un istoric clar definit;
Interconectivitatea datelor este redusă, instituțiile nu fac schimb de date privind situația deșeurilor;
Există foarte puține instituții care fac publice aceste tipuri de date, care nu pot fi consultate public de către persoanele direct interesate;
Problema amendării persoanelor fizice sau juridice care poluează plajele rămâne a fi discutată ulterior, momentan existând prea puține date legate de cadrul legal în care poate fi făcut acest lucru.
”Este nevoie de o armonizare a metodelor de colectare date, multe instituții fie nu au început să colecteze aceste date, fie au date sporadice și punctuale. Cele mai importante măsuri de reducere a deșeurilor găsite în cadrul workshop-ului țin de educație și sancționare. Cu toate că a fost o diversitate a prezenței în rândul autorităților, ținem să spunem că de la întâlnire au lipsit reprezentanții municipalităților din zona litorală, acestea fiind o sursă importantă în ceea ce privește deșeurile”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Pornind de la direcția educație, identificată în prima zi de workshop, pe 6 martie- în a doua zi de workshop, a fost rândul cadrelor didactice de a vedea cum poate fi redusă cantitatea de deșeuri marine.
Peste 40 de cadre didactice au participat activ la întâlnire și au asimilat atât informațiile necesare, cât și modalitățile practice de a reduce cantitatea de deșeuri: ”Educația pentru dezvoltare durabilă este un concept pe care mizăm de fiecare dată. Dacă oamenii sunt învățați din școală cum pot fi responsabili, lucrurile se schimbă în bine. Cadrele didactice prezente la eveniment au găsit soluții pentru acest aspect, prin activități și jocuri interactive cu elevii, care să îi determine să pună mai mult preț pe faptul că deșeurile trebuie aruncate la coș. În urma acestui workshop, cadrele didactice au învățat cum pot monitoriza deșeurile sau cum pot organiza mini-acțiuni de monitorizare a plajelor, în ideea de a responsabiliza elevii și de a ține sub control această problemă”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă.
Workshop-ul este organizat în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre.