Proiect european pentru reabilitarea Casei de Cultură. Clădirea este grav afectată de umezeală şi de trecerea timpului!
În 1961 se inaugura, la Mangalia, una dintre cele mai spectaculoase case de cultură din ţară, concepută de arhitectul Nicolae Vlădescu. Ineditul clădirii nu consta în sala de spectacole, cu o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi 450 de locuri, deşi aceasta are, şi la ora actuală, o acustică extrem de bună, ci în imensul panou decorativ ce împodobeşte peretele exterior dinspre mare. Intitulat „Geneze“, acesta este format din mozaic policrom din porţelan, lucrarea fiind semnată d Jules Perahim şi Mac Constantinescu. Numai puţin de 3.150.000 de piese ceramice, cu dimensiuni de 2×2 centimetri, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi alcătuiesc acest ansamblu ce reuneşte, întro viziune originală, cele patru elemente primordiale ale vieţii: apa, pământul, aerul şi soarele, la care se adaugă simbolul existenţei umane: copilul (viaţa).
Această lucrare a provocat mari controverse, fiind contestată de autorităţi, deoarece nu conţine nici un simbol comunist (seceră, ciocan, roată dinţată, tractor, motor, schelă). În urma anchetei făcute de autorităţi, Jules Perahim şi-a asumat întreaga responsabilitate privind lucrarea, a făcut cerere de emigrare şi a plecat în Israel.
Zeci de ani, Casa de Cultură Mangalia a servit atât ca sală de spectacole, cât şi ca principal cinematograf al sudului litoralului. Şi, tot de zeci de ani, imobilul nu a suferit nicio lucrare majoră de modernizare. Mai mult, din cauza timpului şi a umezelii, clădirea aflându-se la doi paşi de mare, pereţii s-au crăpat, iar structura de rezistenţă a clădirii a fost grav afectată. Mozaicul este, la rândul său, afectat de infiltraţiile de sub adezivul cu care a fost montat pe peretele incintei.
Sala de spectacole, transformată, pentru o perioadă, în discotecă-bar, şi-a îngustat capacitatea la circa 300 de locuri. Încet, încet, actul cultural de la Mangalia s-a diluat, iar generaţii de copii şi adolescenţi nu pot pune că au vizionat, vreodată, un spectacol de teatru sau o proiecţie cinematografică. O bună parte a adulţilor din localitate, lipsiţi, la rândul lor, de o minimă educaţie culturală, nu se poate lăuda că ar fi urmărit un spectacol de teatru! Şi asta în condiţiile în care, la Mangalia, înainte de 1989 stagiunile de teatru, de revistă, de operetă, se jucau cu casa închisă.
Foaierul va fi transformat în cafenea literară
Directorul Centrului Cultural „Callatis“, Tatiana Odobescu, ne-a declarat că, tocmai pentru a salva noile generaţii de tineri din Mangalia de alternativa periculos de superficială a distracţiilor oferite de mall-urile constănţene, a fost gândit un proiect unitar de refacere a clădirii: „Casa de Cultură este unul dintre obiectivele cu care ar trebui să ne mândrim. Din punct de vedere cultural, aceasta este un edificiu de bază al municipiului nostru. Proiectul gândit de noi este unul din fonduri europene şi sperăm să fim selectaţi la următoarea axă prioritară“.
Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură Mangalia“ va pune în valoare calităţile existente ale clădirii şi va crea o dispunere uniformă şi eficientă a spaţiilor interioare. Sala de spectacol va fi reamenajată şi vor fi înfiinţate spaţii de lectură, zone tehnice, birouri şi spaţii destinate personalului şi actorilor (la nivelul demisolului). Sala principală de lectură va avea o capacitate de 30 de locuri.
Parterul va avea o cafenea literară, situată pe actualul foaier. Cafeneaua va cuprinde o zonă de acces şi casa de bilete, zona de cafenea propriu-zisă, cu o capacitate de 50 de locuri, spaţii anexe şi de de pozitare. „S-a dorit crearea unui spaţiu de primire generos, foaierul de la nivelul parterului devenind cafenea literară, cu rolul de a face legătura dintre sala de spectacole şi spaţiile destinate lecturii de la nivelul demisolului“, afirmă Tatiana Odobescu.
La nivelul etajului vor fi demolate vechile compartimentări, iar zona principală va fi ocupată de sala de spectacole, cu o capacitate de 430 de locuri (dintre care opt vor fi rezervate pentru fotolii rulante, destinate persoanelor cu dizabilităţi). Accesul în sală se va face prin două intrări, dinspre cafeneaua literară. În treptele din sala de spectacole vor fi montate corpuri de iluminat de atenţionare, iar pardoseala va fi îmbrăcată în mochetă rezistentă la foc. Plafonul va fi refăcut complet.
E SF ce vedem noi aici mah….
Vine Ponta la putere, scapa Nicusor din pirnaie si or sa o confiste cum au facut cu herghelia…
Și dacă nu-i așa?
De fapt se transforma in cârciuma si in fata se face o terasa cu mici si bere. Bravo un proiect deosebit!
Mult succes in terminarea proiectului. Va fi o realizare cu adevarat speciala pt orasul nostru.