Promisiuni de normalitate: Policlinica, în reparaţii capitale. Până atunci, bolnavii tremură, în continuare, de frig (video)
În cursul zilei de astăzi, reprezentanţi ai Primăriei şi cei ai medicilor ce îşi desfăşoară activitatea în Policlinica Mangalia au avut o întâlnire menită să stabilească măsuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor din cadrul instituţiei de sănătate. Potrivit dr. Viorel Oleniuc, care a asistat la întâlnire, Primăria a anunţat faptul că, la începutul anului viitor, Policlinica va intra în reabilitare totală, începând cu anveloparea exterioară, reparaţii ale subsolului şi ale spaţiilor comune – holuri, casa scărilor, săli de aşteptare.
Proiectul Primăriei ar fi menit să vină în ajutorul medicilor, care, la achiziţionarea cabinetelor, nu ar mai fi nevoiţi să investească în reperaţii capitale ale spaţiilor comune. „Reparaţiile ar trebui să aducă Policlinica la standardele lui 2014. Avem asigurări că, în prima parte a trimestrului I al anului viitor vor începe lucrările de reabilitare a clădirii. Toate costurile ce decurg din aceste lucrări vor fi introduse în preţul metrului pătrat al spaţiilor fiecăruia dintre noi, în momentul în care vor fi scoase la vânzare cabinetele. Proprietarul clădirii, Consiliul Local, îşi doreşte, astfel, ca aceste spaţii să nu se vândă către noi, concesionarii, decât în condiţiile în care va fi finalizată rebilitarea. Altfel, dacă se vindeau în starea în care se află imobilul, era puţin probabil ca noii proprietari să investească în spaţiile comune“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, dr. Viorel Oleniuc.
Cele câteva zeci de cabinete din Policlinica Mangalia au fost cedate medicilor imediat după 1989, în mod gratuit, prin contracte de comodat, pe o durată de cinci ani. Ulterior, contractele de comodat au fost transformate în contracte de concesiune, pe aceeaşi perioadă, de data aceasta la preţul de un euro pe metrul pătrat pe an. La expirarea celor cinci ani, fiecare medic şi-a încheiat contracte cu primăria, pe 25 de ani, preţul de închiriere nefiind modificat, până acum, prin nicio decizie a Consiliului Local.
Conform legii, obligaţia întreţinerii şi încălzirii spaţiilor comune aparţine medicilor concesionari, însă, până în prezent, doar o parte dintre aceştia şi-au amenajat corespunzător spaţiile comune, fapt care a şi atras, în repetate rânduri, mânia primarului urbei. În concluzie, cei ce pierd sunt, în continuare, pacienţii care, dacă nu au norocul să apeleze la cabinete medicale cu săli de aşteptare încălzite, vor tremura, în frig, pe la uşi, în aşteptarea reabilitării din 2015.