23 noiembrie 2024 11:36

Ședință aprinsă a Consiliului Local. Consilierii opoziției: Primăria riscă plângeri penale pentru demolarea garajelor, iar azbestul, măcinat de buldozere, poate îmbolnăvi grav populația!

Consilierii locali din Mangalia s-au reunit, astăzi, în ședință ordinară, ultima din acest an, ce a cuprins numai puțin de 42 de puncte pe ordinea de zi. Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a fost unul dintre aceste puncte, modificările aduse acestuia făcând referire, din spusele viceprimarului Dragoș Angelescu, la suplimentări prin vânzarea de bunuri, reabilitarea, cu 40.000 de lei a gardului Grădiniței nr. 3 (care este un real pericol pentru micuții de aici, fiind aproape de prăbușire), dar și sume provenite de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru Spitalul Municipal – 1,7 milioane de lei.

Problema garajelor a inflamat, încă o dată, spiritele în Consiliul Local. Consilierul local Ozghiun Menabit a dorit să știe dacă primăria este conștientă de faptul că garajele demolate, fie de către cetățenii care le dețin, fie de către firma angajată, prin SICAP, de Primărie, aruncă, în atmosferă, particule de abest, recunoscute la nivel mondial ca fiind cancerigene. „Proprietarii de garaje au primit un termen foarte scurt, pentru a-și demola garajele. Ei nu au timp să ia legătura cu o firmă specializată în demolări de acest gen, care să fie acreditată pentru a mânui materiale periculoase precum azbestul. Particulele acestea ne otrăvesc copiii, sunteți conștienți de acest lucru? Propun ca acea sumă de 2.100 de lei, pe care primăria o solicită pentru a demola garajul unei familii, să nu mai fie achitată de cel care a deținut construcția, în schimb primăria să facă gratuit lucrarea. Gândiți-vă că oamenii aceia au dat bani pe acele garaje, au plătit taxe și impozite zeci de ani pentru ele, măcar atât să putem face pentru a-i ajuta”, a spus Ozghiun Menabit. La rândul său, Paul Foleanu, consilier local, a dorit să știe care este organismul care a constatat faptul că aceste construcții, garajele, sunt ilegale: „Potrivit Legii 50, dacă timp de doi ani de la momentul edificării nimeni nu a luat nicio măsură împotriva acestor construcții, primăria este obligată să le treacă în legalitate. Mi se pare că, azi, primăria distruge pe bani publici proprietăți private. Fapt care ar putea duce chiar la plângeri penale”, a concluzionat Paul Foleanu.

Polemici vii au avut loc și în cazul alocării a 4,5 milioane de euro pentru reparațiile sau înființarea de trotuare în Cartierul Coloniști, fonduri din împrumutul făcut de primărie la CEC Bank. Consilierii opoziției spun că, în locul acestor sume fabuloase, s-ar fi putut construi, de la zero, cel puțin o școală nouă în Mangalia.

Trebuie menționat faptul că toate aceste proiecte au trecut la votul majorității consilierilor locali, cu excepția abținerilor PSD-ALDE.

Cu majoritate de voturi sau chiar în unanimitate, aleșii au mai decis aderarea Mangaliei la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, acordarea unui spor de de periculozitate de 15% angajaților Direcției de Cultură și Sport, modificarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare, precum și acordarea unor apartamente la blocurile ANL și cele din stațiunea Neptun ce aparțin muncipalității către angajați Aparatului de Specialitate al Primarului urbei. S-au mai aprobat bursele către elevii din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2017-2018 se mestrul al II-lea și pentru primul semestru al anului școlar în curs, alături de deconturile cheltuielilor cadrelor didactice și personalului auxiliar pentru anul școlar 2018-2019.