30 octombrie 2024 5:51

Sfaturile politistilor pentru evitarea delicventei juvenile

Pentru prevenirea delincvenţei juvenile, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, dau câteva sfaturi preventive, atât părinţilor/tutorilor, cât şi minorilor:

PENTRU MINORI :

–         Nu cedaţi tentaţiei de a consuma substanţe halucinogene deoarece curiozitatea poate duce la dependenţă. Dependenţa asociată cu o criză financiară, obligă consumatorul de droguri la comiterea unor infracţiuni grave (furt, tâlhărie, omor etc.) ceea ce, în final duce la privarea sa de libertate.

–         Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de substanţe halucinogene oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte, etc.). Dacă vă încurajează să consumaţi droguri motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, trebuie să vă dea de gândit şi să vă căutaţi alţi prieteni până nu este prea târziu. În caz contrar, veţi plăti foarte scump, compromiţându-vă situaţia şcolară, familială, profesională sau chiar viaţa.

–         Spuneţi NU atunci când situaţia impune, trecând prin filtrul raţiunii orice sugestie a aşa-zişilor prieteni, dacă aceasta aduce atingere normelor morale, sociale ori juridice.

–         Se spune că e bine să ai mulţi prieteni! Dar în acest caz, calitatea contează, NU cantitatea! Fiţi atenţi atunci cînd vi-i alegeţi! Evitaţi compania celor agresivi, obraznici sau delincvenţi.

–         Nu încercaţi să rezolvaţi singur un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

–         A fi puternic, nu înseamnă să fii violent şi temut de cei din jur. Alegeţi: şcoala, serviciul, prietenii şi familia pentru a vă construi un viitor aşa cum vă doriţi. Lăsaţi pentru cei slabi violenţa, consumul de substanţe halucinogene şi alcool, faptele ilegale şi închisoarea!

PENTRU PĂRINŢI :

–         Explicaţi copiilor că a fura este cel mai înjositor obicei, indiferent dacă este vorba de un creion sau o bicicletă;

–         Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;

–         Dacă fiul/ fiica dvs. vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;

–         Nu permiteţi copilului să întârzie mult de la şcoală, film sau întâlniri cu prietenii;

–         Dacă fiul sau fiica dumneavoastră sunt invitaţi la o onomastică, verificaţi unde merg, luaţi legătura cu părinţii, gazda şi controlaţi-i la telefon;

–         Încercaţi să vă obisnuiţi copiii să vi se confeseze cu privire la faptele sau comportamentul unor persoane suspecte;

–         Sfatuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;

–         Mare grijă la anturajul copilului, verificaţi-i prietenii şi discutaţi cu părinţii acestora când aveţi dubii în privinţa lor;

–         Explicaţi copilului că nu trebuie să primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;

–         Sfătuiţi-vă copiii să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane;

–         Luaţi toate măsurile de educare, creştere şi supraveghere specifică fiecărei vârste în parte, cu scopul de a nu vă înregistra în categoria celor ce spun “copilul meu este în închisoare “ sau “copilul meu este un infractor”.

Pentru orice situaţie cu risc ce pune în pericol viaţa şi siguranţa  dumneavoastră sau a familiei dumneavoastră ori dacă sunteţi martorul unei astfel de situaţii, apelaţi numărul unic pentru urgenţe 112!