Soarta angajaţilor serviciilor publice pecetluită astăzi de consilierii PNL şi PMP
Modificarea organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Mangalia şi Complexul Cultural Callatis a trecut de votul consilierilor locali. Cu 11 voturi „pentru” (PNL şi PMP) şi 7 „împotrivă” (PSD şi ALDE), s-a luat, astfel, decizia reorganizării tuturor serviciilor din Primăria Mangalia. Nu au lipsit, firesc, polemicile, acuzele şi invectivele din partea aleşilor locali. În timp ce iniţiatorul hotărârii, primarul Radu Cristian, susţinut de consilierii PNL şi PMP, afirmă că decizia este una benefică, aleşii PSD şi ALDE spun că nu este vorba decât despre o concediere colectivă a angajaţilor ADPP, Asistenţă Socială, Poliţia Locală, iar în noua organigramă nu vor mai avea loc cei pe care actuala administraţie nu îi vede cu ochi buni.
Potrivit primarului Radu, “după patru ani de zile nu suntem funcţionali şi este necesară această reorganizare pe care mi-o asum. Avem toate avizele necesare. Am venit cu o mică modificare faţă de propunerea iniţială: la Muzeu lucrurile vor rămâne la fel, cele 23 de posturi rămânând neschimbate, iar la Direcţia Socială urmează să ne luăm avizele necesare pentru Căminul de Bătrâni, Creşă şi Cantina Socială”. Primarul mai spune că, în cazul în care noua organigramă nu va fi una funcţională, el şi aparatul său de lucru “vor pleca acasă”.
Consilierii locali au semnalat, însă, posibilitatea ca proiectul de hotărâre să fie unul ilegal, întrucât avizul ANFP era unul dat pentru forma iniţială a organigramei, aceasta suferind mai multe schimbări în ultimele zile. Secretarul primăriei, Petrina Boiţă, a declarat, însă, că, în ciuda acestor modificări, avizul ANFP este unul valabil, modificările ulterioare fiind potrivit legii.
Înainte votului, consilierul PSD, Paul Foleanu şi-a averizat colegii că, proiectul pe care urmau să îl aprobe este unul ce vizează o concediere masivă a angajaţilor, unii dintre aceştia, mai mult ca sigur, urmând să nu se mai regăsească în noua formulă.
Mai mult, spune alesul local, toţi nemulţumiţii de decizia concedierii se vor adresa instanţelor şi, din alte cazuri înregistrate în anii trecuţi, au toate şansele să câştige procesele intentate primăriei: „Prin această nouă organigramă se vor realiza trei concedieri masive: una la Poliţia Locală, una la ADPP şi una la Servciul Social. Este vorba despre o concediere masivă pură, iar sindicatul funcţionarilor nu a fost consultat. Mai mult, motivarea primarului care spune că, astfel, va putea să dea afară pe cei ce nu îşi fac treaba, nu stă în picioare, pentru că, potrivit legii, trebuie să oferi acestora posturile vacante din noua organigramă. Deci, dacă nu putem scăpa de angajaţii care nu îşi fac treaba, de ce mai e nevoie de noua organigramă?”
Tot în cadrul şedinţei s-a mai spus, pentru informarea cetăţenilor, că actualul director al ADPP, după plecarea lui Marius Ilie, este Romulus Dumitrana, administratorul oraşului, care va rămâne în funcţie cel mai probabil până la sosirea avizului de legalitate al prefectului pentru noua organigramă.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu angajaţii acestor servicii, mai exact dacă vor fi preluaţi în totalitate sau dacă vor fi luaţi la puricat prin intermediul unor testări.