13 mai 2024

Specialiştii Muzeului Callatis au făcut descoperiri arheologice spectaculoase

IMG_2597Este cunoscut faptul că, la Mangalia, la fiecare săpătură pentru construcţia unei noi case sunt dezvăluite vestigii arheologice din epocile romană sau elenistică. Vechea Cetate Callatis îşi dezvăluie, de la un şantier la altul, bogata istorie ascunsă, cu grijă, sub pământ. În ultima lună, arheologii din Mangalia nu mai au o clipă de răgaz. Pe cele trei şantiere la care s-a lucrat recent, aceştia au făcut descoperiri extrem de importante.

Chiar în cursul zilei de azi, în zona blocurilor ANL, cercetătorii Muzeului de Arheologie Callatis au dat la iveală mai multe morminte din epoca romano-bizantină, pe care le-au apreciat ca fiind datate în secolele IV-VI. “Este vorba despre o tipologie variată de morminte, de la cele în groapă simplă, la cele în groapă cu dale de piatră sau chiar un mormânt cu hipogeu”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud” prof. dr. Mihai Ionescu. “Subliniez că este vorba despre o cercetare arheologică cu caracter de salvare. Piesele – fibule, cercei, inele, catarame – destul de puţine la număr, vor fi duse în depozitul Muzeului Callatis, restaurate şi conservate”.

În ciuda vremii toride, arheologii lucrează la foc continuu, sperând să termine cât mai curând cercetările. Pe lângă cele nouă morminte descoperite astăzi, specialiştii muzeului callatian au mai scos la lumina zilei alte două morminte ce se întretaie, dar şi o stelă funerară, sub care speră să găsească alte vestigii importante.IMG_2592

Rezultatele cercetărilor vor fi condensate în studii de specialitate şi prezentate la sesiuni ştiinţifice de comunicări. Piesele recuperate de pe toate siturile arheologice sunt mai întâi restaurate şi conservate şi, ulterior, depozitate în cadrul Muzeului Callatis.