Ziua Franţei, sărbătorită la Biblioteca „Arthur Rimbaud“
Locuitori ai Mangaliei şi turişti au participat, astăzi, 14 iulie, la Biblioteca Franceză „Arthur Rimbaud”, la o festivitate organizată cu prilejul Zilei Naționale a Franței. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la înființarea bibliotecii, iar colecţia de carte în limba franceză numără numai puţin de 26.000 de volume. La evenimentul organizat astăzi, între orele 9.00 şi 13.00, au fost prezenţi reprezentanţi oameni de cultură, cadre didactice, gazda evenimentului fiind bibliotecar Luminiţa Dumitrescu.
În cadrul întâlnirii au avut loc recitaluri, discuţii pe marginea unor volume în limba franceză, fiind, totodată, proiectat, un documentar despre istoria Franţei şi semnificaţia zilei de 14 iulie. Profesor Alina Nicolae a reamintit şi contribuţia extrardinară pe care a avut-o fondatorul Bibliotecii Franceze din Mangalia, Jean-Pierre Marcoux, în lobby-ul făcut, ]n acest sfert de veac, pentru strângerea celor câteva mii de volume în limba franceză.
Istoria Bibliotecii „Arthur Rimbaud“, una dintre cele mai bogate din România în ceea ce priveşte fondul de carte în limba franceză, a început acum 25 ani. Instituţia de cultură este cea de a doua de acest fel înfiinţată în ţara noastră, după Revoluţia din 1989. Şi, tot de 25 de ani, bibliotecar la „Arthur Rimbaud“ este Luminiţa Dumitrescu, care îşi aminteşte cum, întrebată fiind de către francezii ce au venit la Mangalia pentru a întinde o mână de ajutor imediat după 1989, le-a spus că nu vrea nimic altceva decât… cărţi! „Le-am spus că nu vreau nici îmbrăcăminte, nici alimente, nimic altceva decât să fiu „îngropată“ în cărţi, iar ei s-au ţinut de cuvânt“, rememorează acele timpuri Luminiţa Dumitrescu. „Prietenii mei, cei mai mulţi din Charleville-Mezieres, oraşul natal al lui Rimbaud, au dat anunţ la gazeta locală: „Mangalia vrea cărţi în limba franceză!“ În primele luni m-am trezit cu 42 de colete pline cu cărţi, pe care le-am stocat mai întâi la mine, iar apoi la vărul meu, ce locuia într-un apartament vizavi de al meu şi, când nu am mai avut loc, într-un garaj. Din păcate, din cele 2.600 de volume câte aveam în momentul în care am primit spaţiul pentru crearea bibliotecii, cele din garaj s-au distrus din cauza frigului şi umezelii“.
În 1991, anul Arthur Rimbaud, Luminţa Dumitrescu a vrut să doneze volumele strânse de la prietenii francezi bibliotecii municipale. Nu s-a putut pentru că, pur şi simplu, Mangalia avea unica biblioteca închisă! În cele din urmă cărţile au ajuns în actualul spaţiu din centrul oraşului, „Arthur Rimbaud“ fiind deschisă de fostul primar al oraşului, Nicolae Sideri.
Biblioteca Franceză din Mangalia a fost inaugurată în luna mai 1992, având un fond de carte de 6.000 de volume. Fondatorii bibliotecii au fost, la vremea respectivă, Primăria Mangalia, Club des Vacances Modernes (CVM) şi Asociaţia „Tourisme et Loisirs“ Ardennes (ATLAS) din Charleville Meziere, condus de Jean Pierre Marcoux. Viceprimarul de atunci, Viorel Stamate, ajunsese să doarmă în sediul bibliotecii, pentru a nu mai fi furate ferestrele.
Cititorii fideli ai bibliotecii franceze – elevii şi turiştii
După deschiderea bibliotecii, s-au făcut apeluri la donatori din toată Franţa. Aşa se face că, la 25 de ani de la deschiderea sa, Biblioteca „Arthur Rimbaud“ numără circa 26.000 de volume. Cărţi de beletristică, albume, dicţionare, istorii literare, alături de câteva sute de documentare imprimate pe casete video şi CD-uri, umplu până la refuz biblioteca. Cititorii cei mai fideli, în număr de peste 600, sunt, firesc, elevii din Mangalia. Însă, în fiecare vară, biblioteca se umple şi cu turiştii francofili sosiţi în sudul litoralului, la tratament balnear.