4 mai 2024

Ziua Mondială a Kung-Fu, sărbătorită în Portul Turistic Mangalia

Joi 25.08.2016 practicanţii de Kung-Fu din România şi din străinătate sărbătoresc „Ziua Mondială a Kung-Fu” (Kung-Fu World Day). Kung-Fu este cea mai veche artă marţială din lume, din stilurile componente ale acestei arte marţiale tradiţionale chineze s-au născut alte arte marţiale din Asia, cum sunt Karate, Judo, Ju-Jitsu, Taekwondo, Viet-Vo Dao, Muai-Thai şi altele.

În China există foarte multe dovezi arheologice, literare şi filozofice care dovedesc continuitatea practicării acestei arte marţiale, de peste 4000 de ani. Denumirea de Kung-Fu (Gong-Fu) a fost adusã în Europa dupã ce armata britanică a cucerit în anul 1856, o parte din teritoriul de sud-est al Chinei, în zona Hong-Kong, care a fost dominion britanic pînã în anul 1997. Această denumire chinezã „Gong-Fu” pronunţie „Kong-Fu” sau „Kung-Fu”, în traducere directã, înseamnã „timp îndelungat”, „în timp”, „efort uman”. Printr-o preluare greşitã, datoritã faptului cã maeştrii chinezi ai acelor vremuri, prezentau stilurile de luptã pe care le practicau şi apoi le asociau cu aceastã denumire, prin faptul cã la mãestrie sportivă se ajunge în timp îndelungat, prin eforturi deosebite, s-a ajuns ca această denumire să fie generalizată şi în prezent sã reprezinte artele marţiale tradiţionale din China. Denumirea de „Kung-Fu”mai este interpretată şi înţeleasă cu cea de „persoană disciplinată”, „om corect” sau „calea artei marţiale”.

Dar artele marţiale tradiţionale chineze  au o serie de denumiri în funcţie de:

-Locul în care se desfãsurau, cum este Templul „Shaolin”, considerat în toate ţãrile orientale ca fiind locul de practicare organizată a artelor marţiale, dupã anul 524 e.n., dar şi templul „Wudang” şi multe altele.

-Regiunea geograficã, adicã sudul, nordul Chinei, zona de cîmpie sau cea de munte, un exemplu îl reprezintă stilul din provincia Shandong.

-Animalele pe care le imitau mişcãrile de luptã cum sunt: tigrul, cocorul, maimuţa, şarpele, vulturul, dragonul (animal mitologic) şi altele.

-Armele de luptã şi obiectele de muncã, adicã: sabia, paloşul, lancea, toporul, cuţitul şi multe altele, în total o sută de arme diferite.

-Stãrile de spirit, atitudinile, filozofia sau religia, de la care s-au dezvoltat stilul „beţivului”, stilul „supremei perfecţiuni”, stilul „musulmanilor”.

-Familiile şi clanurile care pãstrau şi transmiteau în familie secretele tehnicilor de luptã, de pregãtire fizicã şi spiritualã, aşa cum sînt stilurile familiilor Chen, Yang, Huo, Lee.

-Mai puţin cunoscut pe plan internaţional, este stilul tradiţional al naţionalităţii Han (marea majoritate a chinezilor), denumit „Hua-Quan”. Acesta a fost modernizat şi astăzi se regăseşte sub denumirea gnerică de „Chang-Quan” sau „Pumnul de nord” (Pumnul lung).

În anul 1928 guvernul chinez a încercat sã facã o reformã a artelor marţiale chineze, printr-o unificare a tuturor stilurilor pentru a face dintr-o „artã rãzboinicã” un sport naţional numit „guoshu” sau „Zhongguo Quan” (pumni chinezeşti). Evoluţia artelor marţiale chineze din acea perioadã a avut un moment de vîrf în anul 1936 cînd la Olimpiada de la Berlin delegaţia chinezã a prezentat ca sport olimpic demonstrativ Kung-Fu-ul, prin stilurile tradiţionale cele mai reprezentative.

Numele de „Kung-Fu” în România şi în multe alte ţări, se scrie în acest fel datorită preluării din limba franceză, iar cel de „Kung Fu” sau „Kungfu” sunt preluate din limba engleză şi folosite în multe ţări şi organizaţii. Pentru noi, practicanţii membrii ai Asociaţiei Române de Kung-Fu, reprezintă forma tradiţională a artelor marţiale chineze sau „arte marţiale tradiţionale chineze”, în ceea ce priveşte practicarea formelor de baza, a Taolu-urilor şi a luptei tradiţionale, în cele 74 de stiluri şi şcoli recunoscute oficial la Federaţia Mondială de Kung-Fu Tradiţional.>>

 

Joi 25.08.2016, în Portul Turistic Mangalia, în faţa tribunelor, vom prezenta o demonstraţie de Kung-Fu. Programul demonstraţiei va cuprinde următoarele exerciţii şi probe:

-17.00-17.10: Deschiderea oficială.

-17.10-17.30: Exerciţii de încălzire genereală, specifică şi de Qi-Kung.

-17.30-17.50: Prezentarea tehnicilor de bază de luptă din stilurile tradiţionale:

-„Shaolin”.

-„Zha-Quan” (Boxul Umbrei).

-„Hu-Quan” (Şcoala Tigrului).

-„She-Quan” (Şcoala Şarpelui).

-„Bai He Quan (Stilul Cocorului Alb).

-17.50-18.10: Luptă liberă „Shuai Jiao” (Wrestling chinezesc). Şcoala căderii şi meciuri între sportivi.

-18.10-18.20: Lupta sportivă „Tuishou” (Tehnica „mîini lipicioase”). Meciuri între sportivi.

-18.20-18.30: Luptă sportivă cu mîinile goale „Non-Contact Sanda”. Meciuri între sportivi.

-18.30-18.40: Luptă sportivă cu mîinile goale „Light-Fighting Sanda”. Meciuri între sportivi.

-18.40-18.50: Lupta cu sabia dreaptă „Jian”. Tehnici de bază şi demonstraţii de luptă.

-18.50-19.00: Taolu Traditional (luptă imaginară, cu mâinile goale), din stilurile:

-„Zha-Quan”.

-„Taichi-Quan, şcoala tradiţională „Yang”.

-19.00-19.10: Lupta sportivă „Total-Contact Fighting”. Meciuri între sportivi.

-19.10-19.30: Luptă sportivă cu bastonul cu două segmente „Erjie-Gun”. Tehnici de bază de luptă şi meciuri între sportivi.

-19.30:            Festivitatea de închidere.

 

La demonstraţie vor participa cca. 30 de sportivi de la următoarele cluburi din judeţul Constanţa:

-CS „Marea Neagră” Constanţa.

-CS „Shaolin Callatis” Mangalia.

-CSA „Axiopolis-Sport” Cernavodă.

Demonstraţiile sînt conduse de către Shifu Florin Iordănoaia centura neagră 6 Duan Kung-Fu, Laoshi Mircea Stoian centura neagră 3 Duan Kung-Fu şi Laoshi Mihaela-Laura Ocolişan centura neagră 2 Duan Kung-Fu.