20 aprilie 2024

Cetatea „Callatis“ se ridică din ruine: primele vestigii istorice, recuperate şi restaurate de arheologi

Săpăturile arheologice efectuate pe cele trei şantiere amenajate în cadrul proiectului „Callatis – Istorie la Malul Mării“ au început, deja, să readucă la lumină unele dintre cele mai interesante vestigii din vechea cetate grecească. Potrivit arheologilor Muzeului „Callatis“, printre cele câteva zeci de kilograme de fragmente din obiectele uitate printre ruine, au fost descoperite şi obiecte de certă valoare istorică.

În „primul strat“ decopertat, specialiştii au găsit obiecte ce provin din perioada în care zona Mangaliei a fost integrată în Imperiul Otoman (perioada secolului al XV-lea şi 1878), cu valoare istorică ceva mai redusă. Însă, după înlăturarea tonelor de pământ, vechea cetate a Callatisului a început să revină la suprafaţă. Şi, odată cu ruinele impresionante, arheologii scot la iveală fragmente de amfore, podoabe, statuete etc. Printre cele mai frumoase obiecte găsite până la ora actuală se află un cap de statuie de tip Tanagra, alături de o „aplică“ din bronz, ce provine de la un harnaşament grecesc.

Toate obiectele găsite pe şantierele arheologice din Mangalia trec printr-un proces meticulos de restaurare: sunt aduse la muzeu, curăţate manual, spălate cu apă călduţă, uscate, marcate, inventariate şi, ulterior depozitate. Cu siguranţă, cele mai valoroase din punct de vedere istoric vor putea fi admirate, peste câteva luni, în vitrinele Muzeului „Callatis“.