23 aprilie 2024

Autorităţile ne promit, din nou, că Mangalia va avea obor întins pe 14.000 mp

În fiecare duminică, la primele ore ale dimineţii, sute de localnici iau cu asalt oborul amplasat în zona industrială. Oamenii se îmbulzesc printre tarabele improvizate şi produsele comercializate în condiţii improprii (praf, gropi, buruieni) datorită diversităţii mărfurilor, cât mai ales datorită preţurilor mult mai mici practicate aici în comparaţie cu magazinele şi pieţele din oraş. De la flori şi verdeaţă până la ouă de curte, carne, lactate, fructe, legume, produse de panificaţie şi animale vii toate pot fi admirate şi cumpărate de la târgul de duminică organizat începând cu ora 7.00.

De ani buni, oborul, aflat în custodia ADPP Mangalia, reprezintă, de fapt, o întindere denivelată de pământ, înecată în noroi în zilele ploioase, lipsită de spaţii de comercializare adecvate. Conducerea ADPP Mangalia ne-a declarat încă de anul trecut că oborul va fi inclus într-un amplu program de reamenajare şi modernizare, numai că, deocamdată, nu s-a schimbat nimic.

Zilele trecute, directorul instituţiei, Cătălin Cornaci ne-a precizat că cel puţin pe hârtie s-a reuşit finalizarea proiectului privind crearea unui nou obor. „Deşi, iniţial, am dorit să-l amplasăm în imediata apropiere a celui actual, noul obor va fi amenajat în zona Moară, Acesta se va întinde pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi. Oborul va dispune de spaţii civilizate pentru fiecare tip de mărfuri, respectiv lactate, carne şi preparate din carne, legume-fructe etc. De asemenea, animalele vii vor putea fi vândute în locuri special amenajate, nu în plină stradă cum se face în prezent”, a spus directorul ADPP Mangalia.

Să sperăm că acest proiect de interes şi de care un municipiu, ce se vrea european, are nevoie să se concretizeze şi în realitate, nu doar în scripte. Având însă în vedere faptul că autorităţile publice locale se plâng că nu au bani pentru alte lucrări prioritare, cum ar fi asfaltarea drumurilor, este greu de crezut că oborul va avea întâietate în perioada imediat următoare.

Zona în care se va înfiinţa Oborul este, acum, o groapă de gunoi…