25 aprilie 2024

Înfrățirea dintre Karmiel și Mangalia, concretizată cu schimburi de experiență în domeniul Educației

Primăria Mangalia s-a înfrățit vineri, 9 mai ac, cu orașul israelian Karmiel cu care a început o colaborare încă de anul trecut. Prezența oaspeților a culminat cu semnarea acordului de înfrățire dintre cele două zone turistice. Din păcate, doar turismul reprezintă factorul comun al celor două orașe, în rest, diferențele fiind uriașe, începând de la permanenta creștere economică până la stabilitatea politică a localității din Țara Sfântă.

La ceremonia desfășurată în sala de ședințe a Primăriei Mangalia au participat membrii delegației din Israel și anume viceprimarul din Karmiel, Shula Cohen, Eti Shperberg – director al Institutului de Învăţământ Tehnic, membră Rotary, Paul Târnovan – şef secţie Primăria Karmiel, Zvi Itzchacki – om de afaceri, membru Rotary, care au fost întâmpinați de către edilul-gazdă, Cristian Radu. De asemenea, la înfrățire au fost ”martori” câțiva consilieri locali printre care Paul Foleanu, Sorin Andrei, Dragoș Bociog.

Discuțiile purtate s-au axat, în principal, pe viitoarele colaborări pe care cele două orașe le vor derula. Cele care se vor concretiza în perioada imediat următoare vor fi schimburile de experiență dintre elevii merituoși din Mangalia și Karmiel care se vor vizita reciproc. Viceprimarul orașului Karmiel, Shula Cohen a declarat că îi așteaptă pe elevii noștri chiar în apropiata vacanță de vară. Domnia sa a și detaliat sistemul de învățământ din Karmiel înnoit, recent, cu predarea și testarea elevilor doar cu ajutorul computerului. ”Există clase unde clasica tablă a fost înlocuită cu un monitor de mari dimensiuni, conectat la computerele elevilor. Aceștia nu folosesc deloc hârtia și stiloul, ci doar tastatura. Cu ajutorul ei, răspund la întrebări, se documentează și li se testează cunoștințele acumulate. S-a decis acest sistem, deoarece s-a concluzionat faptul că elevii sunt mult mai avansați din punct de vedere al tehnicii și informațiilor chiar decât dascălii lor”, a precizat Shula Cohen.

Pe de altă parte, edilul Mangaliei, Cristian Radu a declarat că o viitoare colaborare se va putea face și prin intermediul Sanatoriului Balnear care îi va putea găzdui pe pacienții din Israel. Nu în ultimul rând, managerul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu a avansat ideea ca afaceriștii din Israel să deschidă în sudul litoralului o fabrică care să producă produse perfuzabile. ”Este vorba despre ser fiziologic, apă distilată și glucoză. La nivelul țării noastre există foarte puține astfel de fabrici, în condițiile în care cererea este uriașă. Îi invit pe oaspeți să viziteze unitatea noastră sanitară pentru a vedea condițiile optime pe care le oferim”, a spus dr. Liviu Mocanu.

Karmiel are 50.000 de locuitori, 110 fabrici și un buget de 90 de milioane de euro

 De departe, cea care i-a interesat în egală măsură pe consilieri și jurnaliști a fost posibilitatea de derulare la Mangalia a unor investiții de către afaceriștii israelieni. Referitor la acest subiect, edilul Cristian Radu a reamintit celor prezenți faptul că orașul Karmiel deși numără 50.000 de locuitori, se laudă cu 110 fabrici funcționale. Acestea au ca obiecte de activitate prelucrarea metalelor, producerea de mase plastice, aparatură electronică etc. Mai mult decât atât, viceprimarul din Karmiel a precizat că se află la conducerea Clubului Industriașilor din Karmiel în cadrul căruia se dezbat și prezintă problemele și solicitările întreprinzătorilor locali. Din fericire, aceștia sunt sprijiniți atât de Guvern, cât și de Primărie pentru a începe afaceri, dar și pentru a se dezvolta. De altfel, bugetul anual al orașului Karmiel este de 250 de milioane de shekeli la care se adaugă alte 100 de milioane pentru fonduri de dezvoltare. În euro, valoarea totală a bugetului se ridică la 90 de milioane de euro, față de 15 câte deține într-un an Primăria Mangalia.

Karmiel este un oraș nou, care abia anul viitor împlinește 50 de ani de existență. În acest interval, a fost condus doar de doi primari. Pe lângă numărul mare de fabrici, Karmiel deține și o universitate de pe băncile căreia ies, anual, 500 de ingineri care își găsesc, rapid, locuri de muncă la nivel local. De altfel, Paul Târnovan a declarat că dintotdeauna autoritățile publice locale au avut două mari obiective: creșterea populației și asigurarea locurilor de muncă. În plus, investitorii dispun de numeroase facilități pentru a-și continua afacerile. Un alt avantaj îl reprezintă o linie de cale ferată care face legătura cu toate zonele din Israel, astfel că se asigură atât transportul persoanelor, cât și al mărfurilor produse ce ajung, în mare parte, în străinătate.

Revenind la venirea investitorilor israelieni la Mangalia, primarul Mangaliei, Cristian Radu a declarat că va acorda o serie de facilități celor interesați să deschidă fabrici în sudul litoralului. ”Dacă vor veni în Parcul Industrial, vor fi scutiți de taxe și impozite. Pe durata vizitei, vom expune oaspeților facilitățile pe care le vom oferi, astfel ca investitorii să le analizeze și să ia o decizie în acest sens”.

În perioada în care se vor afla la Mangalia, oaspeții din Karmiel vor vizita Muzeul de Arheologie, Spitalul Municipal, Sanatoriul Balnear, Herghelia și Parcul Industrial. Mai trebuie spus faptul că pentru parafarea acestei înfrățiri a fost obținut avizul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cât și cel al Ministerului Afacerilor Externe. În același timp, aleșii au aprobat HCL nr. 398 din 21.10.2013, astfel că parteneriatul îndeplinește toate condițiile impuse de lege.