26 aprilie 2024

7 milioane de lei necesari pentru finalizarea celor şapte biserici ortodoxe din Mangalia

Mangalia, oraş cu 40.000 de locuitori se poate mândri cu un număr record de locaşuri de cult: şapte biserici ortodoxe în construcţie şi trei finalizate, o geamie, o biserică catolică, una penticostală şi una baptista.

Cele şapte biserici ortodoxe sunt în diferite faze de construcţie, deşi clădirea lor a început, în anumite cazuri, de zeci de ani. De exemplu, lucrările de ridicare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“, din Cartierul Colonişti, au început înainte de anul 2000 şi, tot în aceeaşi perioadă, a demarat construcţia Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavriil“ de pe strada Rozelor. În 2005, IPS Teodosie sfinţea viitoarea Biserică „Naşterea Maicii Domnului“, iar în 2008 a fost pusă piatra de temelie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. O altă biserică ortodoxă, aflată în construcţie de ani buni este cea de la Neptun.

Singurele biserici de rit ortodox finalizate în oraş sunt „Sfântul Gheorghe“ (începută în 1914 şi terminată în 1929), „Sfântul Mina“ (un locaş de tip maramureşan, montat, bucată cu bucată, în circa o lună, în primăvara lui 2007) şi Capela Militară „Adormirea Maicii Domnului“, finalizată în 2008.

Un prim pas către îmbunătăţirea condiţiilor de rugăciune ale enoriaşilor ortodocşi din localitate o constituie racordarea la gaz a bisericilor. „În colaborare cu Protoieria Callatis, lucrăm la un proiect de racordare la sistemul de gaz a tuturor bisericilor. E neplăcut să te duci să te rogi şi să stai cu cojocul şi cu fesul pe tine. Acesta este un prim pas în modernizarea lăcaşurilor de cult din Mangalia. Urmează să alocăm, treptat, fonduri pentru finalizarea bisericilor, mai ales că două dintre acestea sunt aproape terminate“, afirmă primarul Cristian Radu.

Una dintre bisericile ale cărei lucrări de construcţie au început în 2008 este „Sfântul Nicolae“, de pe strada M.I. Dobrogeanu. Preotul paroh al locaşului, Dragoş Cristian Buzea, spune că, pentru ridicarea bisericii s-au cheltuit, până în prezent, circa 300.000 de lei, iar pentru finalizarea acestia ar mai avea nevoie de peste 150.000 de lei. Lucrările la această biserică sunt, în prezent, sistate, tocmai din lipsa banilor.

Potrivit protopopului Mangalia, preot Vasile Cîrlan, pentru finalizarea celor şapte locaşuri de rit ortodox ar fi nevoie de numai puţin de 7 milioane de lei, bani la care preoţii din oraş nici nu îndrăznesc să viseze. Cum primăria nu are posibilitatea financiară să aloce, decât sporadic, infime sume de bani, „greul“ strângerii fondurilor pentru continuarea lucrărilor cade pe umerii feţelor bisericşti, a enoriaşilor şi sponsorilor cu dare de mână.

 

1 thought on “7 milioane de lei necesari pentru finalizarea celor şapte biserici ortodoxe din Mangalia

Comments are closed.