26 aprilie 2024

Deși sute de cetățeni își doresc o casă, Primăria Mangalia nu a fost în stare să asigure utilitățile pentru trei blocuri nou-nouțe!

În ultimii patru ani, am constatat toți că municipiul Mangalia nu a progresat, dimpotrivă, se află pe o pantă descendentă. camin baraciNenumăratele proiecte anunțate cu surle și trâmbițe, nu s-au concretizat. De fiecare dată, s-a apelat la victimizare – ”Nu avem bani!”, dar și la acuzații împotriva ”grelei moșteniri”. Concret, nu a fost demarat, derulat și finalizat niciun proiect de care cetățenii au reală nevoie. În alte zone, edilii aflați la primul mandat au lăsat trecutul în spate și s-au apucat de treabă, la Mangalia mai mult am auzit văicăreli, decât să vedem fapte concrete.

Una dintre principalele probleme ale cetățenilor Mangaliei este lipsa unui acoperiș deasupra capului. Un număr impresionant de tineri, dar nu numai, locuiesc cu părinții, cu socrii ori plătesc chirii astronomice. Toți au sperat că după schimbarea edilului, la Mangalia va fi continuat programul de construcție de locuințe. De altfel, acest proiect s-a și aflat pe lista de promisiuni electorale în 2012.camin dmhi

Solicitări depuse la Primărie există cu duiumul, în plus așteaptă locuințe de serviciu atât medicii ce provin din alte localități, dar care doresc să profeseze la spitalul municipal, dar și magistrații detașați ori la început de carieră.

Din păcate, în patru ani, Mangalia nu s-a ales cu nicio locuință. Mai grav este faptul că, în prezent, există trei blocuri noi, în care s-ar putea muta o parte dintre cei aflați pe listele Primăriei. Două dintre blocuri au fost ridicate în mandatul lui Tusac și se află în cartierele Dobrogea I și M.I. Dobrogeanu, iar cel de-al treilea este un cămin preluat de Primăria Mangalia de la DMHI, amplasat însă în curtea Șantierului Militar. Acesta din urmă a fost renovat integral de către cei de la DMHI, astfel că pe lângă avantajul preluării, mai există și cel al reparațiilor executate.

Singurul lucru pe care îl avea Primăria Mangalia de făcut era să asigure utilitățile, astfel ca beneficiarii să aibă condiții optime de locuit și să se poată muta efectiv.

camin antiaerianaAceste lucrări nu s-au executat, iar o dată cu trecerea timpului, cele trei imobile au cam început să se degradeze. Fațadele s-au fisurat, ori s-au pătat, căile de acces au avut de suferit din cauza intemperiilor, astfel că investițiile făcute riscă să se ducă pe Apa Sâmbetei.  Totuși, Primăria a făcut ceva, a încredințat paza acestor clădiri unei firme care a trimis în cele trei zone câte un agent ce le supraveghează pentru a nu fi vandalizate.

Nu ar fi fost mai bine ca Primăria să fi făcut un minimum de efort pentru ca aceste locuințe să fie date la cheie și, astfel, să fie salvate de la distrugere?! Nu s-ar fi scurtat, astfel, lista de așteptare pe care se află cei care au nevoie de o locuință?

Nu ar fi reprezentat aceste demersuri un motiv de laudă la adresa actualei administrații?

Din păcate, a fost mai comod pentru autorități să se lamenteze și să-i învinovățească pe alții, tocmai de aceea un bilanț sumar arată cât de puțin a câștigat Mangalia în ultimii ani.