28 martie 2024

Bijuterii din aur sustrase din Muzeul de Arheologie „Callatis”! Conducerea Direcţiei de Cultură a luat măsuri pentru paza mai strictă a exponatelor

muzeuDescoperit în luna august, furtul a 6 bijuterii din aur (inele, brăţări etc.) din interiorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia a ieşit la iveală zilele trecute. Dispariţia bijuteriilor, cu o mare valoare istorică, a fost constatată din întâmplare, neştiindu-se exact momentul când acestea au fost sustrase din vitrine. „În greutate de peste 10 grame, bijuteriile au fost luate dintr-o vitrină aflată în subsolul muzeului. Vitrina nu era deschisă, ci prinsă în şuruburi. Deocamdată, doar aceste piese par să fi dispărut, existând însă posibilitatea ca şi alte exponate să fi fost sustrase. Referitor la acest incident, există o anchetă a Poliţiei în desfăşurare. Am luat mai multe măsuri pentru protecţia exponatelor îndată ce am constatat dispariţia podoabelor din aur. În prezent se face inventar pentru a vedea dacă nu cumva au fost sustrase şi alte piese. De asemenea, am solicitat efectuarea unui audit extern de către Direcţia Judeţeană de Cultură, care se încheie chiar astăzi. Aşteptăm raportul care să ne arate ce nereguli au fost constatate. În acelaşi timp, am luat măsura montării unui sistem nou de supraveghere video, iar ulterior vom schimba şi vitrinele. Camerele video pe care le deţine muzeul în prezent nu redau imaginea în mod fidel, astfel că nu poate fi observată cu claritate persoana care a săvârşit furtul”, a declarat pentru „Ediţia de Sud”, directorul Direcţiei de Cultură şi Sport Mangalia, Lucian Nichita.

Pe surse, am mai aflat faptul că probabilitatea ca autorul faptei să fie un angajat al muzeului ar fi mai mare decât cea a unui vizitator.