29 martie 2024

Sedinta maraton la Mangalia: Foleanu validat consilier dupa doua ore de polemici

După o şedinţă ce a durat aproape patru ore, aleşii locali au reuşit să voteze o serie de proiecte benefice localităţii. Printre acestea se numără rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, desemnarea membrilor primului Consiliu de Administraţie al GOLD Mangalia SA, aprobarea preţului pentru parcarea autoturismelor în municipiu, precum şi aprobarea preţului în vederea închirierii a terenurilor aparţinând domeniului privat al localităţii pe cordonul Saturn-Venus.

De asemenea, consilierii au trecut, prin vot, acordarea în folosinţă gratuită a unui teren de 74 mp în Mangalia Protoieriei, construirea unui obor, amenajarea unei pieţe agroalimentare în zona străzii Rozelor, dar şi modificarea limitei cuantumului pensiei necesar primirii ajutoarelor de urgenţă, constând în alimente, pentru pensionarii cu venituri de până la 800 de lei (faţa de 700 de lei în prezent), majorarea ajutoarelor de urgenţă de la 35 de lei la 40 de lei pentru persoanele cu dizabilităţi de gradul I şi II cu vârsta de peste 60 de ani şi care nu realizează venituri.

Locuinţe sociale şi pentru tineri în imobile aparţinând DMHI şi Liceului Ion Bănescu

Aleşii au mai decis, la propunerea primarului Cristian Radu, încheierea de contracte de asistenţă juridică cu avocaţi. „După ce am numărat câte dosare a pierdut primăria în ultimii ani, cu durere vă spun că acestea sunt cu mult mai numeroase decât cele câştigate. Un exemplu elocvent este cel al procesului cu „Callatis Therm“-ul, în care avocatul primăriei nici măcar nu a făcut recurs în momentul în care a pierdut“, a spus, în cadrul şedinţei de consiliu, Cristian Radu. La rândul său, secretarul primăriei, Petrina Boiţă, a adăugat că serviciile avocaţilor vor fi solicitate numai „pentru dosarele în care juriştii primăriei nu pot susţine o atare cauză“.

O veste bună vine pentru solicitanţii de locuinţe, fie ei tineri de sub 35 de ani, fie cei ce constituie cazuri sociale. Primăria va prelua atât un imobil din cadrul Liceului Ion Bănescu (unul dintre cămine), cât şi fundaţiile unor construcţii ce aparţin Daewoo Mangalia Heavy Industries, pe care să le finalizeze şi să le acorde solicitanţilor.

Cristian Radu, apel la „linişte, la înţelegere, la renunţarea ameninţărilor cu datul în judecată

La finalul şedinţei sau, mai bine spus, timp de mai bine de o oră şi jumătate, s-a încercat validarea mandatului consilierului ales Paul Foleanu. Cum Paul Foleanu (care afirmă că a înaintat consiliului de trei ori decizia instanţei) nu a avut asupra sa actul definitiv şi  irevocabil, consilierii şi primarul l-au aşteptat, preţ de jumătate de oră, să aducă documentul. Acesta, însă, deşi legal, nu avea ştampila Tribunalului Constanţa!

„Hotărârea instanţei, definitivă şi irevocabilă, nu a fost comunicată oficial primăriei. Însă, actul prezentat de Paul Foleanu este unul legal, deşi incomplet, care nu mai poate fi atacat de nicio instanţă. Dacă suntem exageraţi până la textul juridic, atunci Paul Foleanu nu va fi validat, dar, dacă suntem mai puţin pretenţioşi, această decizie poată fi luată chiar acum“.

Comisia de validare, formată din Leonard Tănase (preşedinte), Dan Moldovan şi Marian Guţă (membri), a decis, prin votul consilierilor PSD că se doreşte „exagerarea“ pretenţiilor juridice. Asta în ciuda faptului că primarul Radu făcuse un apel la „linişte, la înţelegere, la renunţarea ameninţărilor cu datul în judecată“. După discuţii ce au durat minute în şir, comisia de validare a venit cu verdictul de invalidare. Tot secretarul primăriei a dat citire literei legii 215 care spune că: „Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier numai în cazul în care se constata încalcarea conditiilor de eligibilitate sau daca alegerea consilierului s-a facut prin frauda electorala, constatata în conditiile Legii privind alegerea autoritatilorâ administratiei publice locale. Validarea sau invalidarea mandatelor se face, în ordine alfabetica, cu votul deschis al majoritatii consilierilor prezenti la sedinta. Persoana al carei mandat este supus validarii sau invalidarii nu participa la vot“. Prin urmare, cu votul a 12 consilieri si trei abtineri Paul Foleanu a fost validat în funcţie, depunând, totodată, jurământul.

1 thought on “Sedinta maraton la Mangalia: Foleanu validat consilier dupa doua ore de polemici

Comments are closed.