29 martie 2024

Noi regulamente votate de consilierii locali. Atelajele trase de animale trebuie să aibă numere reflectorizante, taximetrişii să ofere bonuri fiscale, iar mopedele să nu polueze

Consilierii locali au aprobat, în cea mai recentă şedinţă ordinară, regulamentele privind circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală pe raza municipiului, a taxiurilor şi a mopedelor, maşinilor şi utilajelor autopropulsate sau tractate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, tractoare ce nu se supun înmatriculării de pe raza oraşului.

 

Regulamentul pentru căruţaşii din Mangalia este unul simplu: proprietarii atelajelor au o serie de obligaţii menite atât să fluidizeze circulaţia, cât şi să stopeze abandonarea vehiculelor cu pricina şi a cailor pe carosabil, fenomen ce a dus la zeci de accidente, unele dintre acestea soldate cu victime omeneşti.

Astfel, este interzisă circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în zona turistică a oraşului (staţiuni – şos. Constanţei, str. Ştefan cel Mare, zona de est a şos. Constanţei – str. Portului – str. Oituz). Vor fi exceptate de la această interdicţie, în perioada 1 mai – 30 septembrie, vehiculele ce efectuează transport de agrement. Sancţiunea pentru încălcarea acestei prevederi este cuprinsă între 500 de lei şi 1.000 de lei, iar atelajul va fi confiscat.

Vehiculele tractate de animale vor fi, obligatoriu, înmatriculate, iar patrupedele vor avea „montat“ în partea dorsală, saci colectori, în caz contrar proprietarii urmând să fie amendaţi cu sume de la 50 la 300 de lei. Sume ceva mai mari vor achita căruţaşii care circulă băuţi pe drumurile publice (500-1.000 de lei şi confiscarea atelajului), dar şi cei ce vor fi prinşi dormind în timpul mersului.

 

Taximetriştii trebuie să se comporte „civilizaţi“

 Transporturile de persoane sau bunuri în regim de taxi se execută, prin regulamentul aprobat de aleşii locali, ca servicii de interes public pentru populaţie, de regulă, în interiorul Municipiului Mangalia, numai pe baza autorizaţiei pentru transport în regim de taxi, valabilă, emisă de primărie. Autorizaţia pentru transport de persoane sau bunuri în regim de taxi se emite, la cererea operatorului de transport sau a taximetristului independent, de către Primăria Municipiului Mangalia, pentru solicitanţii care îşi desfăşoară activitatea, având sediul sau o filială, după caz, pe teritoriul administrativ al municipiului.

Autorizaţia pentru transport de persoane sau bunuri în regim de taxi eliberată operatorului de transport sau taximetristului independent este unică. Pe baza acesteia, primăria va elibera câte o autorizaţie taxi permanentă sau sezonieră, după caz, pentru fiecare licenţă de execuţie pe vehicul deţinută, care conţine şi numărul de ordine atribuit. În cazul în care solicitările vor fi mai mari decît numărul aprobat prin hotărîre a Consiliului Local se va proceda la departajarea solicitanţilor pe baza unor criterii de selecţie stabilite de o comisie constituită prin dispoziţia primarului.

Taximetriştilor le este interzisă orice fel de publicitate aplicată pe partea exterioară a maşinii, aceasta putându-se face doar cu avizul primăriei. Interzis este şi transportul persoanelor în regim de taxi pe trasee fixe, prestabilite de taximetrist, dar şi acceptarea în maşină a unui număr mai mare de patru persoane.

Ce obligaţii au taximetriştii? Destul de multe, chiar dacă de unele clienţii nu au auzit: să aibă un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să elibereze bonuri client la finalul cursei, să asigure protecţia clientului cât timp acesta se găseşte în taxi, să nu transporte clienţi pe bancheta din faţă decât în cazul când pe bancheta din spate nu mai este loc, să aibă o ţinută corespunzătoare şi un comnportament civilizat faţă de călători şi participanţii la trafic, să nu circule cu autovehicule care au un aspect interior şi exterior neadecvat etc.

Vă prezentăm, în continuare, staţiile de taxi autorizate în Mangalia şi staţiuni:

-staţia Şantier Daewoo                                                                  10 locuri

-staţia Negru Vodă:                                                                      12 locuri

-staţia Piaţa Sud:                                                                             6 locuri

-staţia Oituz, Geamie:                                                                     8 locuri

-staţia Oituz, intersecţie cu Portului:                                      8 locuri

-staţia Mihai Viteazu:                                                                    10 locuri

-staţia Sens Giratoriu:                                                                   10 locuri

-staţia Gara CFR Mangalia:                                                          20 locuri

-staţia parcare Hotel Tosca:                                                         6 locuri

Total ORAŞ   90 locuri

 

-staţia intrare Hotel Hora (Saturn):                                                 6 locuri

-staţia Complex Esplanada (Venus):                                               4 locuri

-staţia Hotel Vultur – în spate (Venus)                                            4 locuri

-staţia Complex Cătunul (Cap Aurora):                                          4 locuri

-staţia complex Mettexin (Jupiter):                                                 6 locuri

-staţia Hotel Scoica intrare camping (Jupiter)                            6 locuri

-staţia Prichindel (Neptun):                                                                 6 locuri

-staţia Alee Steaguri (Neptun):                                                            8 locuri

-staţia Hotel Neptun (Neptun):                                                         6 locuri

-staţia Gara CFR Neptun:                                                                    20 locuri

-staţia Bowling (Neptun)                                                                       4 locuri

-staţia Hotel Arad (Olimp)                                                                 4 locuri

-staţia Hotel Panoramic (Olimp):                                                    4 locuri

-staţia Hotel Amfiteatru (Olimp):                                                   4 locuri

-staţia Hotel Belvedere (Olimp):                                                     4 locuri

Total Staţiuni                                                                               90 locuri

TOTAL General                                                                      180 locuri

 Nerespectarea Regulamentului privind transportul în regim de taxi pe teritoriul administrativ al Municipiului Mangalia aduce sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei şi, în cazul anumitor încălcări, la suspendarea şi chiar retragerea autorizaţiei de taxi.

 

Mopedele şi utilajele agricole trebuie să nu polueze

 În ceea ce priveşte Regulamentul privind circulaţia mopedelor, maşinilor şi utilajelor autopropulsate sau tractate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, tractoare ce nu se supun înmatriculării de pe raza oraşului trebuie menţionat faptul că tariful de înmatriculare al acestora este de 35 de lei, iar preţul talonului este de 5 lei.

Printre alte obligaţii a proprietarilor de astfel de maşini se numără înregistrarea acestora, dar şi aplicarea la vedere a numărului de înregistrare. Totodată, le este interzisă acestor autovehicule poluarea excesivă a mediului. Sancţiunile prevăzute în regulament merg de la 200 de lei şi până la 1.000 de lei.