30 aprilie 2024

Jean-Pierre Marcoux, președintele Asociației „Arhur Rimbaud”: „Revendicăm cele 10.500 de cărți rămase din Biblioteca Franceză!”

Jean-Pierre Marcoux, președintele Asociației Arhur Rimbaud, a înaintat, public, o scrisoare deschisă către primarul Mangaliei, Cristian Radu și către directorul Direcției Cultură și Sport, Lucian Nichita.

Scrisoarea este redactată ca urmare a desființării, după aproape 30 de ani, a Bibliotecii Franceze din localitate și a înlocuirii micului spațiu cu o viitoare galerie, unde vor putea expune artiștii plastici din Mangalia.

Iată scrisoarea lui Jean-Pierre Marcoux:

„Domnului Cristian Radu, Primar al municipiului Mangalia

Domnului Lucian Nichita, director al Direcției Cultură și Sport

Reprezentanții Asociației „Prietenii Bibliotecii Franceze Arthur Rimbaud” din Mangalia au luat act de rezilierea unilaterală de către Primăria Municipiului Mangalia a acordului privind înființarea bibliotecii franceze « Arthur Rimbaud ».

Într-adevăr, în urmă cu 30 de ani, Primăria Mangalia, reprezentată de primarul din acea perioada, domnul Nicolae Sideri, s-a angajat, în cadrul unui acord bilateral franco-român, să creeze o bibliotecă franceză.

Conform paragrafelor 3 și 8 din convenția precitata, Primăria Mangalia s-a angajat să pună la dispoziție – pentru o  perioada nelimitata – un spațiu independent în care biblioteca să își desfășoare activitatea, precum și cel puțin un bibliotecar francofon. Partea franceză, la rândul său, s-a angajat, în virtutea aceleiași convenții, nu numai să asigure și să diversifice fondul de carte, dar și să creeze o identitate pentru biblioteca franceză din Mangalia.

Ori, vă rugăm să ne permiteți să vă reamintim, Domnule Primar, că, prin hotărârea Consiliului municipal din 1 februarie 2023, Primăria Mangalia a privat biblioteca atât de spațiul propriu, cât și de bibliotecarul său, incetand astfel sa-și indeplineasca obligațiile care îi revin în conformitate cu paragrafele sus-menționate.

In schimb, conform obligațiilor care îi revin în temeiul Convenției mentionate mai sus, partea franceză a continuat în ultimii ani să aprovizioneze biblioteca cu cărți, precum și să propună proiecte de dezvoltare atat pentru bibliotecă, cat și pentru oraș. Aceste inițiative au fost întâmpinate cu o tăcere abisală, deși penultimul paragraf al Convenției obligă cele două părți semnatare, română și franceză, să facă anual un bilanț de activitate.

Referitor la acest ultim aspect, precizăm că, în ultimii ani, partenerul francez nu a fost nici macar o data contactat sau consultat cu privire la acțiunile planificate pentru viitorul bibliotecii. Aceasta în ciuda faptului că penultimul paragraf al Convenției stipuleaza clar că deciziile privind activitatea și patrimoniul bibliotecii trebuie luate de comun acord, după o consultare prealabilă, de către ambii parteneri, român și francez.

Este ceea ce s-a intamplat atunci când ati aprobat, Domnule Primar, distrugerea a peste 14.500 din totalul de 25.000 de cărți donate de-a lungul anilor de către partenerul francez. Intr-adevar, nu numai că nu ați contactat, Domnule Primar, partenerul francez pentru a obține acordul acestuia cu privire la alegerea cărților care urmau să fie eliminate, dar, mai mult decât atât, nu ați răspuns niciodată la scrisorile noastre de protest împotriva deciziei instituției dumneavoastră de a distruge aceste cărți în loc de a le dona școlilor din Mangalia și din comunele învecinate.

În concluzie, prin nerespectarea sistematică a obligațiilor contractuale prevăzute în convenția de creare a bibliotecii, printre care: lipsa de consultare în deciziile luate cu privire la bibliotecă, privarea de un spațiu independent și de un bibliotecar francofon care să permită bibliotecii să își păstreze IDENTITATEA și DENUMIREA („Biblioteca franceza Arthur Rimbaud”), partenerul francez ia act de denuntarea unilaterală, din partea dumneavoastră, a convenției menționate mai sus. În consecință, revendicăm, conform ultimului paragraf al Convenției, cele 10.500 de cărți rămase – ce prin rezilierea conventiei revin in proprietatea noastra -, pentru a le da o intrebuintare care sa continue sa serveasca francofoniei din România și, implicit, Franței.

În asteptarea raspunsului dumneavoastra, vă rugăm să acceptați, Domnule Primar, urările noastre cele mai bune.

Președintele :

Jean-Pierre Marcoux”