24 noiembrie 2024 1:35

Migranţi somalezi şi trei sirieni, depistaţi pe plaja din Vama Veche

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Poliţiştii de frontieră, din cadrul Gărzii de Coastă, au reţinut pe plaja din Vama Veche, în apropierea frontierei cu Republica Bulgaria, cinci migranţi din Somalia şi trei din Siria, care au încercat să intre ilegal în ţară cu scopul de a ajunge în ţări din Vestul Europei. Migranţii au beneficiat de ajutorul unui facilitator, cetăţean turc, care în schimbul unor sume de bani i-a transportat pe Marea Neagră cu o ambarcaţiune de mici dimensiuni.

În urma acţiunii de cooperare cu autorităţile de frontieră bulgare, facilitatorul turc a fost reţinut în apele teritoriale ale Bulgariei.

În data de 06.02.2014 poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia au desfăşurat, în baza unei informaţii primite de la SCOMAR, o acţiune de combatere a migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, lucrătorii aflaţi într-un punct de observare în apropierea plajei Vama Veche au observat o ambarcaţiune de mici dimensiuni care se apropia de ţărmul românesc, venind dinspre R. Bulgaria. La aproximativ 15 metri de plajă, din respectiva ambarcaţiune au coborât opt persoane, cinci bărbaţi şi trei femei, care au fost reţinute de poliţiştii de frontieră români.

Conducătorul ambarcaţiunii a efectuat manevre de întoarcere spre apele teritoriale ale R. Bulgaria, fiind ulterior reţinut de autorităţile din ţara vecină.

Din verificări, a rezultat faptul că cinci dintre persoane sunt cetăţeni somalezi şi trei sirieni, au vârste cuprinse între 16 şi 32 ani, iar intenţia lor era să ajungă în ţări precum Danemarca, Suedia şi Germania.

Extinderea cercetărilor a stabilit că cei opt migranţi au plecat din ţările de origine spre Turcia, unde au fost racolaţi de un cetăţean turc, care le-a promis în schimbul unor sume de bani cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro, că îi va transporta cu o ambarcaţiune spre România.

În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.