24 noiembrie 2024 5:57

Minunăţii homemade: săpunuri realizate din ingrediente 100% naturale

S-a stabilit recent în sudul litoralului, după ce, a locuit în Londra mai bine de 12 ani. Din mâinile ei ies, zilnic, adevărate bijuterii „bio“: săpunuri hand-made, 100% naturale, rodul unei munci meticuloase, pline de inspiraţie şi de … naturaleţe!

Mirela, ardeleanca stabilită în sudul litoralului, pentru că a vrut să fie cât mai aproape de mare, realizează, în propria gospodărie, unele dintre cele mai frumoase, dar şi sănătoase cosmetice “home-made“. Vorbeşte cu însufleţire despre procesul de realizare al săpunului de casă, combinat cu cele mai diverse ierburi, fructe, uleiuri şi mirodenii. „Baza unui săpun bio îl reprezintă uleiurile naturale. Agentul de saponificare este soda, care, în combinaţie cu uleiurile vegetale, dă naştere reacţiei de saponificare: un sfert din substanţa rezultată îl constituie glicerina în stare pură şi trei sferturi săpunul natural. Alte ingrediente sunt laptele (unul dintre cele mai bune şi mai sănătoase fiind cel de capră), infuziile de plante, ierburile şi uleiurile preţioase. Moleculele ingredientelor rămân, astfel, intacte, iar proprietăţile lor se transmit săpunului. Teoretic,  săpunul trebuie să stea „la uscat“ cam o lună, dar am foarte multe cereri şi nu reuşesc să îl păstrez atât“, ne dezvăluie Mirela procesul de realizare al săpunului natural.

Fanii cosmeticelor naturale pot intra în posesia creaţiilor Mirelei numai pe Facebook – Myreea săpunuri naturale – unde le sunt prezentate, pentru fiecare produs, ingredientele din care acestea sunt realizate. Este o diferenţă de la cer la pământ între săpunul natural şi cel din comerţ. Din spusele Mirelei, acesta din urmă este plin de coloranţi cancerigeni şi toxici, de alumină şi alte substanţe care, în cele din urmă, compun un amalgam de orice altceva, în afară de săpun: „Nici nu au voie să scrie pe etichetă termenul <<săpun>> , pentru că ar minţi. Este un “cream-bar“ ce usucă pielea şi, în loc să distrugă bacteriile, le înmulţeşte, spre deosebire de săpunul natural“.

Mirela foloseşte patru tipuri de uleiuri de bază: de măsline, cocos, palmier şi ricin, cărora le adaugă şi altele, în cantităţi mai mici – de argan, de mango, sâmburi de struguri, unt de shea şi cacao. Ingrediente minune, adăugate în săpunul natural şi care îi conferă acestuia culori specifice sunt spirulina (verde), argila (alb), turmenic (portocaliu), cătina (galben), lavanda (mov).

„Occidentalii au acest cult al lucrurilor naturale, iar cosmeticele nu fac excepţie“, ne spune Mirela. „Pe fiecare stradă din Londra există cel puţin trei magazine cu specific naturist. La noi, în România, abia acum am început să conştientizăm beneficiile cosmeticelor, hranei şi chiar a veştmintelor naturale, fără coloranţi sau substanţe toxice sănătăţii. Probabil, de aceea, mai bine de jumătate din clienţii mei din toată ţara au vârste sub 30 de ani şi studii superioare. Tinerii sunt cei ce au prins ideea “Just simple nature“, poate şi pentru că au acces la informaţie mult mai uşor şi sunt mai deschişi la ce e nou“.