Avram Iancu se antrenează la Mangalia, deoarece vrea să traverseze înot Canalul Mânecii
Un tânăr din Petroşani a poposit luni, 30 iunie ac, în sudul litoralului, nu pentru a-şi petrece vacanţa de vară, ci pentru a se pregăti pentru o competiţie extrem de solicitantă. Este vorba despre Avram Iancu, în vârstă de 38 de ani, bibliotecar de profesie, care şi-a pus în gând să traverseze înot Canalul Mânecii. Pentru a reuşi această misiune deloc la îndemâna oricui, tânărul a venit să se antreneze în sudul litoralului, înotând ore întregi în Marea Neagră. Acesta a venit însoţit de către antrenorul personal Ioan Cordea.
Marţi, 1 iulie ac, Avram Iancu şi-a început stagiul de pregătire, intrând în apele Mării Negre la ora 5.00 dimineaţa, pentru a se acomoda cu apa sărată, până atunci tânărul înotând doar în apă dulce. Miercuri, în a doua zi de antrenament, şi-a forţat resursele fizice, derulând un antrenament-maraton care a durat mai bine de 7 ceasuri. Astfel, la ora 9.00, a plecat înot de la Olimp, ajungând la ora 12.00 la Mangalia. La fiecare 30 de minute antrenorul său îi oferea banane, energizante şi apă pentru a rezista şi se hidrata în timpul exerciţiului. Fără să ia pauză, Avram Iancu s-a întors spre Olimp, unde a ajuns în jurul orei 16.00.
În cursul zilei de joi, 3 iulie, tânărul din Petroşani va părăsi Mangalia, în perioada ce va veni urmând să se înscrie la competiţia cu participare internaţională de traversare înot a Canalului Mânecii. Anual, pornesc în această aventură 100 de înotători, numai că din cauza distanţei lungi şi a apei foarte reci mai puţin de 10 reuşesc să-şi atingă ţelul. Avram Iancu a declarat că îşi doreşte să fie primul român care să treacă înot Canalul Mânecii în ciuda condiţiilor dure.
De-a lungul timpului, mai mulţi înotători şi-au pierdut viaţa încercând să înoate în această regiune, tocmai de aceea pentru prevenirea unor astfel de incidente participanţii sunt supravegheaţi pe tot parcursul traseului.
Canalul Mânecii este strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului. Lungimea canalului este de 563 km, iar lăţimea de 248 km. În zona strâmtorii Dover, Canalul are lățimea minimă de 34 km, adâncimea medie este de 120 m, iar la deschiderea spre Marea Nordului adâncimea este de de 45 m.